Mlijeko nam je potrebno za rast. Prvo što svi sisavci konzumiraju upravo je ova bijela tekućina koja je posljednjih godina nepravedno na lošem glasu. Nema razloga da mlijeko ne bude dio vaše svakodnevice!

Prvo što svi sisavci i ljudi konzumiraju je mlijeko. Nijedna druga namirnica ne sadrži toliko puno hranjivih tvari, koje su tijelu potrebne za rast i funkcioniranje.

Mlijeko sretnih krava

Jeste li sigurni da pijete mlijeko krava koje pasu na livadi? Za to nema nikakve garancije, osim ako mlijeko ne kupujete izravno na nekom seoskom gospodarstvu ili od kumice u koju imate povjerenja.

Krave u slobodnoj ispaši imaju više mjesta u staji i dobivaju hranu koja nije genetski modificirana i u kojoj nema pesticida. Brojne takve krave pasu na livadama, no postoje i konvencionalni seljaci, koji životinjama, usprkos skupljem održavanju, omogućuju slobodan život.

Pakiranja

U pakiranja kakva kupujemo u trgovinama najčešće dospijeva mješavina mlijeka prikupljenog s puno seoskih gospodarstava, što znači da je riječ o mlijeku krava koje žive u stajama kao i onih koje izlaze na pašnjake.

Cijene mlijeka u trgovinama uvelike se razlikuju, no okus je gotovo isti. Ni kad je o sastojcima riječ, kod mlijeka ne postoje znatnije razlike. Biomlijeko ipak sadrži više zdravih nezasićenih masnih kiselina.

Kontrola

Mlijeko je namirnica koja se iznmno strogo nadgleda. To se posebno odnosi na svježe mlijeko koje kupujemo u trgovinama.

Ono sadrži prirodni udio masnoće i više vitamina, no iznimno je teško probavljivo. Ako svježe mlijeko kupujete izravno od seljaka, obratite pozornost na higijenske uvijete.

Intolerancija na laktozu

Ljudi koji ne podnose mliječni šećer (laktozu) moraju se odreći mlijeka i brojnih mliječnih proizvoda (jogurta, vrhnja, sirutke). Treba, međutim, znati da se laktoza, među ostalim, može naći i u kobasicama, kruhu i slatkišima.

Stoga je uvijek potrebno pogledati popis sastojaka i odlučiti se za posebno obrađeno mlijeko koje ne sadrži laktozu.

Savjeti za kupnju: veliki svijet mlijeka

Po čemu se jedno mlijeko razlikuje od drugog? Mlijeko je najčešće homogenizirano, čime se sprečava nakupljanje vrhnja na površini. Za vrijeme homogenizacije mlijeko se protiskuje kroz mlaznice.

Kako bi se ubile klice i kako bi mlijeko postalo dugotrajno, kratko se zagrijava, a nakon toga se odmah ponovno hladi: kod pasterizacije 15-30 sekundi na 72-75 stupnjeva (trajnost 8-10 dana).

H-mlijeko se nekoliko sekundi zagrijava na 135-150 stupnjeva (trajnost 3-6 mjeseci). Takozvano ESL-mlijeko (trajnije svježe mlijeko) može se piti tijekom 2-3 tjedna. Ono se 1-3 sekunde zagrijava na 127 stupnjeva.

Udio masnoće se podešava uklanjanjem vrhnja i ponovnim dodavanjem masnoće: punomasno mlijeko ima minimalno 3,5 posto masnoće, polumasno mlijeko 1,5-1,8 posto, a nemasno mlijeko maksimalno 0,5 posto mliječne masnoće.

Mliječna pjena je kruna svakog cappuccina: upotrijebite li punomasno mlijeko (3,4 – 4,2 posto), pjena će biti kremastija, a odlučite li se za nemasno mlijeko, bit će čvršća. Svježe mlijeko zagrijte na oko 60 stupnjeva, a zatim ga stucite pjenjačem za mlijeko.