Ljubitelji šljiva došli su na svoje. Ovo voće prava je poslastica, osobito kada se nađe u kolačima. Donosimo recept za ukusnu pitu sa šljivama

Počela je sezona šljiva i domaćice koje vole peći kolače s ovom namirnicom jedva čekaju da iz svog voćnjaka ili s tržnice nabave čvrste i magličaste šljive.

Ako ćete ih konzumirati same dobro je znati da ih možete čuvati u hladnjaku dva do tri dana jer brzo dozrijevaju. A da ne bi, zbog plina etilena koji pospješuje zrenje, ubrzale kvarenje i drugih namirnica u svojoj blizini, šljive je preporučljivo čuvati u papirnatoj ambalaži.

Donosimo vam recept za pitu sa šljivama!

Pita sa šljivama

  • 240 g brašna i jedna žlica
  • 125 g maslaca
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 4 jaja
  • 700 g šljiva
  • 3 žlice šećera
  • 200 ml slatkog vrhnja

priprema

  1. Pomiješajte 240 g brašna i dodajte 125 g maslaca narezanog na listiće, jednu žlicu šećera u prahu i jedno jaje. Umijesite i oblikujte kuglu te je ostavite u hladnjaku oko pola sata.
  2. Operite 700 g šljiva, razrežite ih i izvadite im košticu. Razvaljajte tijesto i stavite ga u kalup koji ste prethodno premazali maslacem i probodite ga na nekoliko mjesta vilicom.
  3. Pomiješajte žlicu brašna s dvije žlice šećera i pospite po tijestu, a potom složite šljive.
  4. Razmutite 3 jaja i dodajte žlicu šećera te 200 ml slatkog vrhnja pa time prelijte šljive. Pecite 45 minuta na 180 stupnjeva.