Vrijeme je za uživanja u krepkim jelima na žlicu

Koje je meso dobro za gulaš?

Ne mora biti skupo. Gulaš je izvrstan i ako se priprema od jeftinijeg mesa kao što je govedina s lista ili plećke. Dugo kuhanje omekša i žilave komade pa postanu sočni.

Više mogućnosti

Teletina, junetina, janjetina, svinjetina – svaka zemlja ima svoje favorite. Ako želite, možete pomiješati i više vrsta mesa. Pripremate li gulaš od peradi, vrijeme kuhanja skraćuje se za 30-ak minuta.

Prvo dobro popržite meso, a zatim ga lagano kuhajte

Ugrijte masnoću (maslinovo ulje ili maslac) i dobro popržite meso dok ne dobije smeđu boju.Kad meso dobije boju, dodajte luk i lagano pirjajte. Umiješajte začine kao što su paprika, kumina i sl.

Dodajte temeljac ili vino, poklopite i pripremajte gulaš na srednjoj vatri. Povremeno ga promiješajte.

Gulaš s krumpirom

  • 700 g junetine (s buta ili plećke)
  • 1 žličica mažurana
  • 1 žličica ljute mljevene paprike
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • sol, papar
  • 6 glavica luka
  • 2 režnjića češnjaka
  • 70 g maslaca
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 30 ml octa od crnog vina
  • 450 g pasirane rajčice
  • 350 g krumpira
  • po 1 crvena i zelena paprika
  • 1 grančica majčine dušice
  • 1 lovorov list
  • 2 l mesnog temeljca

priprema

  1. Meso operite, posušite narežite na kockice. Uvaljajte ga u mažuran, mljevenu papriku, kumin, sol i papar. Luk i češnjak oljuštite i nasjeckajte.
  2. Rastopite maslac pa propirjajte luk. Dodajte i propirjajte češnjak i koncentrat rajčice. Umiješajte ocat i 2 žlice vode, ostavite da zakuha, dodajte meso i pirjajte oko 20 minuta.
  3. Dodajte pasirane rajčice i pustite da zavru. Ogulite i operite krumpir te ga narežite na kockice. Papriku razrežite, očistite, operite i narežite na kockice. Dodajte papriku, krumpir, začinsko bilje i temeljac. Poklopite i kuhajte oko 40 minuta.

Preporučujemo