Nepodnošenje glutena nije toliko česta pojava kao što se misli, no za one koji imaju problem, važno je uvesti promjene u način kuhanja

O nepodnošenju glutena u hrani danas se puno govori. Podaci međutim govore da tek kod oko 4 od tisuću ljudi u Europi gluten uzrokuje kroničnu upalu tankog crijeva.

Upala nepovoljno utječe na apsorpciju nutrijenata, a s vremenom, ako se zanemaruje potrebna dijeta, stanje sa sluznicom tankog crijeva toliko se pogoršava da može doći i do težih oboljenja. Zato je važno što prije prepoznati netoleranciju i uvesti promjene u prehranu.

Malo savjetovalište

1. Što je gluten?

Gluten je bjelančevina koja se nalazi u određenim vrstama žitarica, primjerice u pšenici, piru, raži, zobi i ječmu.

Gluten inače tijestima daje lijepu elastičnu strukturu, što se koristi primjerice u izradi sejtana koji je ustvari čisti gluten dobiven ispiranjem brašna.

2. Kako prepoznati da imate problem s glutenom?

Simptomi mogu biti različiti: glavobolja, bolovi u mišićima, umor, mučnina, problemi sa probavom i stolicom.

Radi li se o nepodnošenju glutena, liječnik može utvrditi testom. Ako je dijagnoza celijakija, trebalo bi prestati konzumirati svu hranu koja sadržava gluten.

3. Koje još namirnice sadrže gluten?

Sva hrana koja u sebi ima gore navedene žitarice, dakle brašno, griz, pahuljice, kruh, tjestenina, krušne mrvice.

No i u mnogo gotove hrane nalazi se skriveni gluten, primjerice u prženim krumpirićima, kobasicama, proizvodima od sira, desertima ili čokoladi.

4. Mora li se potpuno prestati s konzumiranjem žitarica?

Ne, jer postoji mnogo alternativa pšenici, odnosno glutenskim žitaricama. Dobra zamjena su primjerice proso, riža, kukuruz,kvinoja ili heljda.

Budući da su oboljelima od celijakije za probavu izrazito važne balastne tvari, oboljeli bi trebali svakodnevno jesti povrće te orašaste plodove.

5. Kako prepoznati bezglutenske namirnice?

Danas proizvodi u trgovinama obavezno moraju imati deklaraciju. Informacija o glutenu posebno se ističe debelim slovima te znakovima prekrižene vlati pšenice.