Napravili smo mali eksperiment i ispekli sedam mramornih kolača: jedan s običnim, a ostalih šest s nadomjescima za šećer. Koji od njih imaju najbolji okus?

Šećer zapravo donosi samo puno bodova na računu kalorija, ali zato nimalo hranjivih tvari. U slučaju prekomjerne konzumacije može povećati rizik za obolijevanje od dijabetesa tipa 2, kao i od bolesti srca i krvožilnog sustava, a usto i stvara ovisnost. Iz tog se razloga javlja sve više zamjena za zaslađivanje.

Je li ukusno?

Postoje zamjene za šećer s malo kalorija ili potpuno bez njih te umjetne zamjene i one koje potječu iz prirodnih proizvoda, a koje stoga čak sadrže vitamine i hranjive tvari. No jesu li ti nadomjesci ujedno i ukusni?

Ispekli smo sedam mramornih kolača prema istom receptu, pri čemu smo u šest varijanti šećer zamijenili nekim od nadomjestaka. Na kraju smo napravili test okusa.

Ksilit

Što je to?

Šećerni alkohol, koji se dobiva iz drva breze pa se naziva i brezin šećer (pripazite: u nekim se proizvodima krije jeftiniji kukuruzni nadomjestak).

Ksilit sadrži 40 posto manje kalorija od šećera i jedva da utječe na razinu inzulina. Ima sličnu moć zaslađivanja kao šećer, no pritom nema opasnosti od pojave karijesa. Kod nekih osoba šećerni alkoholi mogu imati laksativno djelovanje.

Kakav je okus?

Ovaj je kolač po okusu bio odmah iza originala pripremljenog sa šećerom, no imao je lagano vanilast, ali ipak iznimno ugodan naknadni okus. Da bi se ispekao, međutim, bilo je potrebno dvostruko više vremena.

Ukusan i zdrav nadomjestak za šećer pa samim time i pobjednik našeg testa.

Groovia

Što je to?

Mješavina stevije i eritritola, šećernog alkohola, koja nema kalorija. Kao temelj ove mješavine služi eritritol pa se za razliku od stevije pri pečenju dobije određena masa: 20 g šećera potrebno je zamijeniti s 5 g groovije.

Kakav je okus?

Kolač je više gorkog nego slatkog okusa. Umjetno slatkast okus lakrica karakterističan za steviju i ovdje je prisutan, osobito u tamnom dijelu tijesta.

Groovia je na testu doduše postigla nešto bolje rezultate od stevije, među ostalim i zato što se s tom mješavinom lakše mogu peći kolači. Pa ipak nam je gorko-umjetni okus svima prilično smetao.

Stevija

Što je to?

Ovaj zaslađivač bez kalorija potječe od istoimene južnoameričke biljke. Iako to zvuči prirodno, proizvodi koji se mogu naći u prodavaonicama zapravo su samo kemijski spojevi slatkog okusa, ekstrahirani iz biljke. Stevija je 300 puta slađa od šećera, a kod pečenja treba voditi računa o tome da tijesto ne postane pretjerano tvrdo.

Kakav je okus?

Ispočetka je okus kolača neobično umjetan i gorak, a slatkoća se javlja tek nakon nekog vremena i pomalo podsjeća na lakric bombone sa sladićem.

Apsolutni gubitnik na testu. Najčešća ocjena je bila ‘loše’.

Sucolin

Što je to?

Sucolin ili eritritol je šećerni alkohol siromašan kalorijama i bezopasan za zube. Nešto je manje sladak od šećera i ima sličnu konzistenciju, no kod pretjerane konzumacije može djelovati laksativno.

Kakav je okus?

Pomalo nas je iritiralo to što je kolač pri žvakanju pucketao i u ustima ostavljao neobičnu svježinu. Ukupno gledano je okus sucolina, međutim, bio blizu okusu šećera. Kod nekih je sudionika testiranja kolač ostavio tupi osjećaj na zubima.

Sucolin je podijelio ispitanike: neki su rashlađujuću svježinu doživjeli kao neobičnu, a drugi kao iznimno ukusnu i savršenu za ljeto.

Šećer kokosova cvijeta

Što je to?

Ovaj se luksuzni šećer proizvodi zahtjevnim ručnim postupkom iz cvjetova kokosove palme. Podaci na pakiranju kažu da mu je glikemijski indeks upola manji nego kod normalnog šećera, što uzrokuje slabiji porast razine inzulina i samim time imanje napadaja gladi. Šećer kokosovog cvijeta bogat je mineralima.

Kakav je okus?

Slatkoću su ispitivači opisali kao vanilasto-rustikalnu, koja osobito dobro pristaje uz čokoladno tijesto. Iako kolač nije bio osobito sladak, imao je iznimno prirodan okus.

Šećer kokosova cvijeta nas je prilikom testiranja oduševio jednako kao i brezin šećer.

Agavin sirup

Što je to?

Sirup se koncentrira iz agave pa zbog toga, za razliku od šećera, sadrži hranjive tvari. Vegani ga koriste kao nadomjestak za med. Ako se konzumira u velikim količinama, može izazvati poremećaj metabolizma, potaknuti rezistenciju na inzulin, a u nekih osoba i djelovati laksativno.

Kakav je okus?

Tijesto je bilo tamnije i više suho, miris je podsjećao na beskvasni kruh, a sličan je bio i okus: pomalo slatkast, s aromom koja podsjeća na slad. Jedan je sudionik testiranja rekao: ‘Na ovaj bi se kolač mogla staviti salama!’

Kad je o okusu riječ, ovaj nas prirodni nadomjestak šećera nije oduševio.
Budući da je sirup bio previše neutralan, ipak nas nije potpuno razočarao.

Mramorni kolač

 • 5 jaja
 • 250 g šećera
 • 250 g brašna
 • 1 prašak za pecivo
 • 100 ml vode
 • 100 ml ulja
 • 3 žlice kakao praha

priprema

 1. Razdvojite jaja pa bjelanca stucite u čvrsti snijeg. Žumanca pomiješajte sa šećerom i pjenasto stucite.
 2. Dodajte brašno, prašak za pecivo, vodu i ulje pa sve zajedno temeljito izmiješajte. Na kraju umiješajte i snijeg od bjelanaca.
 3. Nakon što su svi sastojci dobro izmiješani, podijelite tijesto na dva dijela pa u jednu polovicu dodajte kakao.
 4. Oba dijela tijesta naizmjence ulijevajte u namašćeni kalup za pečenje, a zatim pecite kolač 45 minuta na 170 stupnjeva na funkciji optočnog zraka.