Originalna mozzarella izrađuje se od bivoljeg mlijeka, a ova od kravljeg nešto je blažeg okusa. Da bi vam uspjela ova ‘homemade’ varijanta, morate biti vrlo precizni u mjerenju temperature

Prava originalna mozzarella radi se od bivoljeg mlijeka. Mozzarrella napravljena od kravljeg mlijeka nešto je blažeg okusa.

Mozzarella

  • 3,5 l pasteriziranog (ne homogeniziranog) punomasnog mlijeka
  • 250 ml hladne vode
  • 1,5 žličice limunske kiseline

Priprema

  1. za 400 g mozzarelle u posudu stavite 3,5 l pasteriziranog (ne homogeniziranog) punomasnog mlijeka. U 250 ml hladne vode otopite 1,5 žličice limunske kiseline.
  2. Zagrijte mlijeko na 32 stupnja. Nakon desetak minuta mlijeko će se skrutiti. Lonac skinite s vatre.
  3. Pomiješajte 1/3 žličice tekućeg sirišta s jednom šalicom vode pa to ulijte u mlijeko. Ostavite 25 minuta da odstoji.
  4. Mlijeko narežite nožem na kocke. One će plivati u sirutki. Sada zagrijte sirutku na 43 stupnja pa maknite s vatre.
  5. Izvadite komade sira i cijedite ih u cjedilu. Pritom sačuvajte sirutku i ponovno je stavite u lonac. Dodajte 4 žličice morske soli i zagrijte na 77 stupnjeva.
  6. Polovicu komada sira stavite u metalno sito i držite u sirutki 1 minutu.
  7. S gumenim rukavicama na rukama, razvlačite sir (poput gline) te ga preklapajte kao da mijesite tijesto.
  8. Zatim ga ponovno stavite u sirutku na 1 minutu i ponovite postupak razvlačenja.
  9. Uronite treći put u sirutku i oblikujte loptice različitih veličina (po želji). Isto ponovite i drugim dijelom ocijeđenog sira.

Kao snack uz baguette poslužite mozzarellu u ove tri marinade:

  • bosiljak, ulje, mljeveni bademi i ocat
  • jogurt, limun, ulje, tabasco, sol, šećer i papar
  • nasjeckani pelati, češnjak, luk, maslinovo ulje i narančin sok (pirjan desetak minuta)

Preporučujemo