Talijani su svjetsku kuhinju obogatili brojnim delicijama, a jedna od njih je svakako i mozzarella

Ime dolazi od riječi ‘mozzare’, što otprilike znači prekinuti ili prerezati. Mozzarella se obično izrađuje od pasteriziranog mlijeka.

Najčešće se proizvodi u obliku bijelih kugli različitih dimenzija, od onih veličine trešnje do onih velikih poput okruglica i težine od 20 do 250 grama. Mozzarella bi trebala sadržavati minimalno 44 posto mliječne masti u suhoj tvari sira.

Od bivoljeg mlijeka

Mozzarella od bivoljeg mlijeka prava je delikatesa. Mlijeko se dobiva od krava bivola koje slobodno pasu u prirodi, prerađuje se u roku od 16 sati i mora sadržavati minimalno 7 posto mliječne masti.

Proces razdvajanja sira od surutke traje četiri do pet sati. Nakon toga se masa uranja u vodu zagrijanu na 95 °C i miješa rukom ili strojno.

Nakon temeljite ‘masaže’ opet se ručno ili strojno oblikuju kugle različite veličine, koje se rashlađuju u hladnoj vodi.

Konačni proizvod ima minimalno 52 posto mliječne masti u suhoj tvari. Kuglice ili kugle teške su od 20 do 800 grama i imaju bisernobijelu boju.

Široka primjena

U mozzarelli se može uživati i samoj ili pak uz dodatak nekoliko kapi maslinova ulja i malo papra.

Najpopularnija varijanta je vjerojatno mozzarella s rajčicama, posuta svježim bosiljkom i origanom ili pak nakapana kvalitetnim balzamičnim octom.

Okus mozzarelle savršeno će nadopuniti i umak od bosiljka ili pasta od crnih maslina. Kuglice sira mogu se, osim s rajčicama, kombinirati i s drugim vrstama povrća narezanog na kockice.

Mozzarella se može i zapeći s različitim vrstama povrća ili mesa ili se pak može upotpuniti ostalim sastojcima i upotrijebiti kao punjenje za palačinke originalnog okusa.

Mozzarella od bivoljeg mlijeka je doduše nešto skuplja, ali je svakako vrijedna tog izdatka.