Mnoge se dijete danas baziraju na izbacivanju ugljikohidrata iz svakodnevne prehrane jer oni slove kao glavni i odgovorni krivac za porast kilograma. No je li to doista tako? Naša dijeta puna je ugljikohidrata i definitivno jamči uspjeh. Uvjerite se sami...

Nemojte se bojati ugljikohidrata, jer jedući zdrave, tzv. ‘spore’ ugljikohidrate brzo ćete mršavjeti bez jo-jo efekta i gladi.

Mnoge se dijete danas baziraju na izbacivanju ugljikohidrata iz svakodnevne prehrane jer oni slove kao glavni i odgovorni krivac za porast kilograma. Pritom je ta sveprisutna predrasuda sasvim netočna jer nisu svi ugljikohidrati jednako opasni – treba raditi razliku između onih ‘sporih’ i ‘brzih’.

Keksi, čokolade i sokovi sadrže uglavnom kratkolančane ugljikohidrate koji odmah dospijevaju u krv i zato ih i nazivamo ‘brzima’.

Kad dospiju u krv, šećer u krvi naglo poraste i izaziva lučenje velike količine inzulina, što pak dovodi do naglog pada šećera koji pak brzo izaziva vučju glad – smrtnog neprijatelja svakog mršavljenja. Takvih ugljikohidrata bi se upravo iz ovog razloga trebalo kloniti.

Na sreću, postoje i oni ‘spori’ koji mogu biti vaši saveznici na putu prema boljoj liniji.

Što su ‘spori’ ugljikohidrati?

Radi se o dugolančanim ugljikohidratima koji polako i postupno ulaze u krv te ne podižu naglo razinu inzulina, već je odražavaju konstantnom.

Takvi ugljikohidrati nalaze se primjerice u oraščićima, u proizvodima od cjelovitog zrna (integralni proizvodi) kao i u mnogim vrstama voća i povrća (pogledajte okvirić TOP i FLOP ugljikohidrata).

Pored toga što sporo ulaze u krv, sadržavaju i mnoštvo vitamina, minerala i elemenata u tragovima te vrlo važna vlakna.

Tajna mršave figure

Namirnice koje sadržavaju puno vlakana, u pravilu treba dulje i temeljitije žvakati. Time već u ustima potpomažemo buđenje osjećaja sitosti.

A kad dospiju u tijelo, ‘spori’ ugljikohidrati ponašaju se kao spužve – vežu na sebe vodu, popunjavaju želudac te time osiguravaju dugotrajniji osjećaj sitosti.

Pozitivna posljedica takve prehrane je prevencija želučano-crijevnih bolesti kao što je zatvor, rak crijeva ili metaboličkih oboljenja, primjerice dijabetesa.

Kako organizirati prehranu i što jesti?

Započnite dan s müslima od cjelovitih žitarica, kruhom s ciklom ili smoothiejem.

Za ručak pojedite veliku porciju povrća s ribom ili piletinom – neka vas naši recepti inspiriraju.

Uvečer su salate idealan obrok, ali i jedno jaje na kajganu ili pak kriška integralnog kruha s pilećim prsima.

TOP i FLOP ugljikohidrata

TOP – mahune, grah, leća, paprika, rajčice, zrnati svježi kravlji sir, jaja, riba, perad, brokula, avokado, kvinoja, krastavci, kiseli kupus, salata, gljive
FLOP – bijeli kruh, šećer, tjestenina, riža, batat, panirana riba