Kad stignu topliji dani i sunce nas ugrije, a ljeto je odmah iza ugla, najradije jedemo svježe sezonsko voće i povrće. Jedan od najboljih načina kako ih uklopiti u jelovnik su šarene salate koje će vas opskrbiti vitaminima, a ujedno i zasititi...

Mladi grašak

Što je svježije ubran, to bolje. Zato sada iskoristite sezonu svježega graška – jednostavno ga očistite i odmah pripremite. Njegova zrna prepuna su slatke arome, ali i škroba zbog čega je grašak izvrstan za pripremu juha i variva.

BAZGA

Od bijelih cvjetova mogu se pripremiti limunada, sladoled, ocat, sirup i vino. Bazga ima slatkastu aromu, pa je vole i sladokusci.

No nemojte ubrati baš sve cvjetiće – pustite da neki sazriju kao bobice.

Marelice – Ljepotice s juga

Trenutačno nam svježi plod zlatnožute marelice stiže iz Maroka i Španjolske, no vrlo brzo će dozrijeti i naše domaće marelice. Ukusne su, vrlo zdrave i prepune vitamina ako ih jedemo svježe, ali odlično nadopunjuju i kolače i torte s laganim kremama od jogurta.

rotkvice

Aromatična mala rotkvica salatama daje posebnu notu, a s kriškom kruha s maslacem gotovo je idealna. Želite li da rotkvice što dulje ostanu svježe, odstranite im lišće ili ih lišćem prema dolje stavite u posudu s vodom.

zgodna ideja za roštilj – sir haloumi

Polutvrdi sir od ovčjeg mlijeka koji stiže s Cipra može se odlično pripremiti na roštilju. Taj ciparski specijalitet katkad se priprema i od mješavine ovčjeg, kozjeg i kravljeg mlijeka, ali je i takav pogodan za prženje.

Naime, ova vrsta sira može se peći na roštilju ili u tavici, poput mesa, jer se ne topi i ne gubi oblik.

Preporučujemo