Posljednji mjesec u godini rezerviran je za velike pripreme. Najviše se vremena troši na pripremu kolača, no to donosi radost, posebice kad cijela kuća zamiriše na božićne kolače. Prosinac je mjesec neodoljivih, mirisnih začina.

Cimet

Ovaj začin, koji potječe sa Šri Lanke, spominje se i u Bibliji. Cimet je danas nezaobilazan sastojak medenjaka i keksa te se izvrsno uklapa i u mnoga mesna i povrtna jela.

Usto je i iznimno zdrav jer snižava razinu šećera u krvi.

Vanilija

Ovaj nezaobilazan začin vanilin roščića naglašava i okus vruće čokolade, izvrstan je u kavi, sladoledu te u mnogim voćnim desertima.

Uvijek kupite cijelu mahunu vanilije pa srž ostružite direktno u kolač ili piće, a iskorištenu mahunu stavite u vrećicu sa šećerom u prahu koji će poprimiti lijep miris vanilije.

Zvjezdasti anis

Voće u obliku zvijezde zimzelenog kineskog drveta najviše se koristi i cijeni u orijentalnoj kuhinji.

Može se upotrijebiti u pripremi medenjaka, a malo anisa dat će i prekrasan miris dizanom kolaču. Isprobajte ga!

Preporučujemo