Ovaj mjesec uživajte po principu nešto slatko, zdravo i začinjeno!

Krafne

Nezaobilazna slastica karnevalskih dana. Oni koji su blizu Samobora, već znaju da se tamo jedu najbolje krafne.

Posebno su fine baš u vrijeme vladavine maski.

Za one ambicioznije u kuhinji, koji se vode principom ‘domaće je domaće’, predlažemo neka naprave svoje domaće krafne. Naravno, neka ih napune i domaćim pekmezom.

Naranče

Osim što su zdrave i ukusne, one su izvrstan ‘začin’ u kuhinji – u slatkim, ali i slanim jelima.

Sad je vrijeme da napravite pekmez od naranči, a svakako isprobajte i piletinu u umaku od ovog omiljenog voća.

Piletinu ispecite na vrućem ulju, pa u masnoću od pečenja dodajte začine (lovor, cimet, anis) i sok od naranče.

Začini

Neke začine zimi naročito rado upotrebljavamo, budući da potiču izlučivanje kateholamina.

Riječ je o hormonima koji ubrzavaju krvotok, čime se u tijelu stvara osjećaj ugodne topline. Kim, kurkuma, čili papričica…, izaberite po svojem ukusu.

Preporučujemo