Ne propustite isprobati nove, šarene sorte cvjetače, koje će osim što će unijeti boju na tanjur, oduševiti vaša nepca. Osim svježeg mladog voća i povrća, neka se na vašem stolu ovoga mjeseca nađe i riba.

RABARBARA

Prve stabljike rabarbare dozrijevaju već krajem travnja, ali vrhunac sezone joj je sredinom svibnja. Iako botanički pripada začinima, u kuhinji se priprema kao povrće.

Rabarbaru prije pripreme trebamo oguliti i narezati na komadiće. Upotrebljava se za pripremu kolača, ali i u slanim jelima

Ispecite kolač s rabarbarom ili je ponudite kao prilog uz palačinke, no pripazite da ne pretjerate! Zbog visokog sadržaja oksalne kiseline rabarbaru se preporučuje jesti najviše jednom tjedno.

ROTKVICE

Iako se najviše konzumiraju na Uskrs, nema razloga da se u njima ne uživa i poslije blagdana. Ovaj osvježavajući mali gomolj koji potječe iz Azije jeli su i Egipćani.

Rotkvice mogu biti okrugle ili duguljaste, a boja im varira od bijele pa sve do tamnoljubičastih nijansi. Izvrsne su u juhama, salatama ili uz namaz i kruh.

cvjetača

Mora li svježa cvjetača biti lijepe snježnobijele boje? Više ne!

Sve omiljenija je cvjetača u raznim bojama. Novouzgojene zelene, ljubičaste i žute sorte ne samo da su vrlo dekorativne nego je i koncentracija vitamina i minerala u njima veća nego u bijeloj.

blitva

Iako okusom veoma podsjeća na špinat, blitva je po teksturi bliža šparogi.

S blitvom (na slici je sorta Bright Lights) začas možete pripremiti mnoga veoma ukusna i jeftina jela, a mnogobrojni dragocjeni sastojci, poput magnezija, ovog velikog rođaka špinata čine superzdravim povrćem.

bijela repica

Mlada bijela repica po aromi je negdje između korabe i rotkvice. Može se konzumirati pirjana uz ribu ili uz meso, a ljubitelji sirovih namirnica mogu je naribati na salatu.

Francuzi je vole karameliziranu na maslacu i šećeru.

iverak

Iverak ima izvrsno bijelo meso koje se može pripremati na više načina, a najčešće ga poširamo ili pržimo (npr. na mlinarski način, kao i pastrvu).

Može se kombinirati s peršinom, koprom ili estragonom. Zamrznuti file romba može se naći i u ribarnicama.

marelice

Budete li jeli mnogo marelica, koži ćete dati idealnu podlogu za sunčanje. Ako ih smrzavate, obvezno im izvadite koštice, inače će plodovi postati gorki.