Celer, cherry rajčice i krastavci, te osobito jabuke, sadrže najviše štetnih tvari

Američka neprofitna organizacija Environmental Working Group u izvješću je napisala kako unatoč pranju na 67 posto voća i povrća ostaju tragovi pesticida.

U tom izvješću stoji da se u kori jabuke krije najviše kemikalija, a nakon nje slijede celer, cherry rajčice i krastavci. Namirnice s najmanje pesticida jesu kukuruz, luk i grašak.

Unatoč tomu što su kemikalije štetne, stručnjaci smatraju da ne bismo trebali izbjegavati voće i povrće. Treba birati ono iz organskog uzgoja te mu prije konzumacije oguliti koru jer se u njoj krije najviše štetnih tvari.

Donosimo popis plodova s najviše i onih s najmanje pesticida.

S najviše pesticida: jabuke, celer, cherry rajčice, krastavci, grožđe, ljute paprike, nektarine, breskve, krumpir, špinat, jagode, paprike, kelj i tikvice.

S najmanje pesticida: kukuruz, luk, ananas, avokado, kupus, grašak, papaja, mango, šparoge, patlidžan, kivi, grejp, dinje, batat i gljive.

Preporučujemo