Preporučljivo je svu lako kvarljivu hranu čuvati na niskim temperaturama. No nekim namirnicama, poput rajčice, luka, krumpira i bosiljka, to škodi

Povrće koje držimo u hladnjaku uvijek je dobro prethodno pohraniti u papirnate vrećice ili kutije kako hladni zrak iz hladnjaka iz njih ne bi izvukao svu vlagu.

Jeste li primijetili da mrkva, ako je ostavite bez odgovarajuće zaštite, nakon nekoliko dana provedenih na niskim temperaturama postane mekana i savitljiva?

I dok mrkvu možemo čuvati u hladnjaku, ali samo ako je u papirnatoj vrećici, rajčicama nikako ne odgovara hladni zrak. Zato ih držite na sobnoj temperaturi i na tamnome mjestu.

Većini domaćica je navika povrće pohranjivati u plastičnim vrećicama, no, kulinarski znalci tvrde da plastika pospješuje truljenje, za razliku od papira koji omogućuje pravilno strujanje zraka.

Na niskim temperaturama ne snalazi se dobro ni bosiljak. On u hladnjaku lako vene i gubi svježinu, pa ga je najbolje čuvati u čaši vode, ali nikako na direktnom svijetlu.

Svoj prirodni okus izgubit će i krumpir budete li ga smjestili u hladnjak. Naime, niske temperature pospješuju pretvaranje škroba u šećer zbog čega prilikom kuhanja krumpir dobiva tamniju boju i postaje bezukusan.

Najbolje ga je čuvati na hladnome i tamnome mjestu u papirnatoj vrećici.

Pravilo za čuvanje krumpira vrijedi i za luk. Njega je najbolje čuvati u mrežastoj vrećici na suhome i toplome mjestu i što dalje od krumpira jer bi vlaga iz tog povrća ubrzala propadanje luka.