Uložite malo truda i strpljenja, i bit ćete nagrađeni rahlim, svježim sastojkom za svoje pečene delicije

Kad recept traži brašno od badema, bademe nije dovoljno samo samljeti. Potreban je još koji korak više, ali isplati se potruditi (doslovno – 200 g bademova brašna stoji oko 50 kn).

Imate li dovoljno vremena, bademe ostavite namočene u vodi preko noći, što je vrlo preporučljivo jer tako postaju probavljiviji zahvaljujući tome što se eliminiraju toksični inhibitori enzima.

Sljedeći je korak uklanjanje kožice. Bademe ubacite u kipuću vodu te prokuhajte minutu-dvije. Kad kožica nabubri, lako ćete je ukloniti – bademi će jednostavno skliznuti iz nje.

Oguljene bademe potom ostavite da se potpuno osuše. To je važno da se tijekom mljevenja zbog ostataka vode ne bi pretvorili u maslac od badema umjesto u rahlo brašno.

Dobro osušene blanširane bademe ubacite u blender – nemojte ih staviti previše kako ne biste predugo miksali (i opet dobili maslac, a ne brašno). Dovoljno je otprilike ½ do 1 šalica badema. Miksajte kratko, u nekoliko navrata (po potrebi promiješajte vilicom da bi smjesa ostala rahla). Orijentacije radi, obično se savjetuje da se ne miksa dulje od 7 sekundi.

Samljevene bademe istresite u cjedilo koje ste stavili iznad zdjele pa ih kroz njega prosijte. Ako među ostacima u cjedilu ima krupnijih komada, ponovno ih kratko smiksajte te prosijte. (Te ostatke nemojte baciti, nego ih upotrijebite kao mljevene bademe.)

Ako ga nećete odmah upotrijebiti, bademovo brašno stavite u posudu, dobro zatvorite i čuvajte u hladnjaku, gdje može stajati najviše 6 mjeseci. Nije dobro držati ga izvan hladnjaka jer je kvarljivo pa se izloženo svjetlosti i sobnoj temperaturi može užegnuti.

Izvor: Sensakub.hr