Jela sa svinjskom masti tradicionalna su delikatesa, a čvarci su prava poslastica. Priprema zahtijeva malo truda, ali vjerujemo da će se mnogi složiti kako se taj trud itekako isplati.

Narežite svinjsku mast na male kocke jednake veličine (1-3 cm). Potom stavite u lonac, ulijte malo vode pa rastopite uz povremeno miješanje.

Idealna temperatura je oko 120 °C jer na višim temperaturama mast može dobiti neugodan miris.

Kad čvarci dobiju smeđu boju, a masnoća se više ne pjeni, ulijte malo mlijeka, promiješajte pa maknite sa štednjaka.

Procijedite masnoću, a čvarke sačuvajte, odnosno protisnite po želji. Lagano ohlađenu masnoću ulijte u pripremljene staklenke.

Ekstra savjet

Kratko prije kraja pripreme možete dodati kim, nasjeckani luk ili naribanu jabuku. Potom kratko zagrijte da sastojci ne zagore u vrućoj masnoći.