Jesen je pravo vrijeme da kušate narančin plod u razčitim varijantama

Poznato je kako je naranča prava riznica vitamina, a upravo u ovo godišnje doba omiljena je i u prevenciji od viroza.

Vrlo je omiljena i u kuhinji, ne samo svježa; u desertima ili kao sok, u sladoledima, sorbetima i voćnoj salati tijekom ljeta ili pak u džemovima i sirupima tijekom jeseni.

No naranče se mogu i flambirati te poslužiti za izvrstan soufflé i mousse.

Mousse od naranče

  • 2 naranče
  • 120 g šećera
  • 4 listića želatine
  • 250 g svježeg sira s vrhnjem
  • 20 ml likera od naranče
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 50 g šećera u prahu
  • svježa metvica

priprema

  1. Namočite želatinu u vodu pa operite 1 naranču vrućom vodom, ogulite je te koru narežite na tanke rezance. Iscijedite sok od naranče.
  2. Zavrijte 100 ml vode sa 100 g šećera i narančinom koricom, a zatim je izvadite i stavite u sito da se ocijedi. Uvaljajte je u šećer, stavite na tanjur pa u hladnjak.
  3. Pomiješajte sir i vrhnje s narančinim sokom i likerom. Rastopljenu želatinu umiješajte u kremu u tankome mlazu.
  4. Od slatkog vrhnja i šećera u prahu istucite šlag pa ga pažljivo umiješajte u kremu. Stavite u hladnjak na 6 sati.
  5. Drugu naranču prerežite napola, izvadite meso pa napunite mousseom i ukrasite listićima svježe metvice.

Preporučujemo