Jesen je pravo vrijeme da kušate narančin plod u razčitim varijantama
Poznato je kako je naranča prava riznica vitamina, a upravo u ovo godišnje doba omiljena je i u prevenciji od viroza.
Vrlo je omiljena i u kuhinji, ne samo svježa; u desertima ili kao sok, u sladoledima, sorbetima i voćnoj salati tijekom ljeta ili pak u džemovima i sirupima tijekom jeseni.
No naranče se mogu i flambirati te poslužiti za izvrstan soufflé i mousse.
Mousse od naranče
- 2 naranče
- 120 g šećera
- 4 listića želatine
- 250 g svježeg sira s vrhnjem
- 20 ml likera od naranče
- 200 ml slatkog vrhnja
- 50 g šećera u prahu
- svježa metvica
priprema
- Namočite želatinu u vodu pa operite 1 naranču vrućom vodom, ogulite je te koru narežite na tanke rezance. Iscijedite sok od naranče.
- Zavrijte 100 ml vode sa 100 g šećera i narančinom koricom, a zatim je izvadite i stavite u sito da se ocijedi. Uvaljajte je u šećer, stavite na tanjur pa u hladnjak.
- Pomiješajte sir i vrhnje s narančinim sokom i likerom. Rastopljenu želatinu umiješajte u kremu u tankome mlazu.
- Od slatkog vrhnja i šećera u prahu istucite šlag pa ga pažljivo umiješajte u kremu. Stavite u hladnjak na 6 sati.
- Drugu naranču prerežite napola, izvadite meso pa napunite mousseom i ukrasite listićima svježe metvice.
Tekst: Nikolina Petan/ Lisa
Foto: Profimedia
31.10.2016.