Luk ne mora biti samo jedan od brojnih sastojaka od kojih ćete pripremiti neko dobro jelo. On može odigrati i glavnu ulogu u pripremi različitih specijaliteta.

Nepravedno zapostavljen, luk često niti ne doživljavamo u potpunosti. Koristimo ga kao bazu za većinu jela, od juha, variva do bogatih umaka.

No, luk je izvrsna namirnica koja samo čeka da otkrijete svu raskoš koju nudi.

Možete isprobati klasično pohane prstenove luka te ih poslužiti kao prilog umjesto prženog krumpira, ali mi vam donosimo recept za malo drugačiji pohani luk koji će vas oboriti s nogu.

Iz luka se jednostavno i brzo mogu izraditi čarobni oblici poput cvjetova.

Neoguljenim glavicama luka odrežite vrh (oko 1,5 cm), a zatim ih ogulite, vodeći računa o tome da ne odrežete suprotni kraj s korijenom.

Glavicu luka oštrim nožem zarežite otprilike 10 do 16 puta u smjeru korijena.

Nakon toga okrenite luk, pažljivo rastvorite pojedine dijelove pa izrežite unutarnje listove – u tu se svrhu najbolje poslužiti okruglim nožem za voće i povrće.

Uvaljajte luk u brašno pomiješano sa začinima. Stavite ga u zdjelu tako da odrezana strana bude okrenuta prema gore, a zatim po njemu pospite pripremljenu smjesu s brašnom.

Na kraju okrenite luk i otresite suvišno brašno. Na isti način pripremite i drugu glavicu luka.

Pečeni cvjetovi od luka

  • 2 velike glavice luka
  • 2 šalice brašna
  • 1 žličica kajenskog papra
  • 2 žličice slatke paprike
  • prstohvat mljevenog kima
  • prstohvat timijana
  • mljeveni crni papar
  • 2 jaja
  • 120 ml mlijeka
  • malo više ulja za prženje

Za majonezu

  • 125 g majoneze
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • soli prema ukusu
  • prstohvat grubo nasjeckanog papra
  • prstohvat čilija u prah
  • 1 žlica senfa od hrena

priprema

  1. Luk pripremite na način opisan gore u tekstu. Jaja umiješajte u mlijeko pjenjačom.
  2. U tako pripremljenu smjesu uronite pripremljeni luk, pričekajte da se ocijedi pa ga pospite začinjenim brašnom.
  3. U tavu za pečenje ulijte dovoljno ulja, u kojem zatim pržite luk oko 4 minute na srednje jakoj vatri te.
  4. Nakon toga luk pažljivo okrenite pa ga pržite još 3-4 minute, dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
  5. U zdjeli pomiješajte majonezu s kiselim vrhnjem, solju, nasitno nasjeckanim paprom, čilijem i senfom.
  6. Pečene cvjetove od luka osušite papirnatim ručnikom, posolite ih, a zatim u sredinu smjestite zdjelicu s majonezom za umakanje.

Preporučujemo