Poletite na krilima gurmanskih poslastica - punjena pečena guska s hrskavom koricom uvijek je pravi izbor za svečani stol

Iako vam možda djeluje komplicirano, nadjevenu pečenu gusku jednostavno je pripremiti.

U trgovini možete kupiti već očišćenu gusku tako da vas čekaju samo završni koraci. Iznutrice (srce, jetra i želudac) se često upotrebljavaju za nadjev.

Kad kupite gusku, iznutrice su obično stavljene u trbušnu šupljinu zajedno s masnoćom. No ako masne naslage iz stražnjeg dijela guske već nisu odstranjene, obvezno ih uklonite kako pečena guske ne bi bila premasna.

Zatim gusku dobro operite izvana i iznutra pod mlazom vode te je posušite kuhinjskim papirom.

Sva kuhinjska pomagala koja ste rabili i sve površine na kojoj su bili meso i iznutrice kasnije temeljito operite i obrišite. Meso dobro natrljajte iznutra i izvana solju, paprom i začinskim biljem.

Nadjev

Nadjevom ćete najlakše napuniti gusku pomoću žlice. Nemojte ga staviti previše jer bi tijekom pečenju mogao curiti.

Zatvaranje

Otvor zatim učvrstite čačkalicama. Svaku čačkalicu omotajte koncem, zategnite konac te ga čvrsto zavežite. Tako će nadjev ostati u komadu i neće iscuriti.

Učvršćivanje

Kako bi cijela guska bila ravnomjerno ispečena i kako bi ljepše izgledala kad se izvadi iz pećnice, krila i batke dobro stisnite uz tijelo guske te ih uza nj pričvrstite kuhinjskim koncem.

Nadjevena guska s cvjetačom

Za nadjevenu gusku

  • 1 guska (3-4 kg)
  • sol, papar
  • 4 luka
  • 4 jabuke
  • 1/2 svežnjića pelina
  • 500 g kuhanih kestena
  • 2 žlice škroba

Za kestene i cvjetaču

  • 400 g cvjetače
  • 2 luka
  • 1 žlica ulja
  • 200 kuhanih kestena
  • sol, papar

priprema

  1. Iznutrice izvadite iz guske. Gusku operite i posušite. Iznutra i izvana je natrljajte solju i paprom. Luk oljuštite i narežite na rezance.
  2. Jabuke operite, raščetvorite, uklonite im koštice i narežite ih na ploškice. Pelin operite, posušite i nasjeckajte.
  3. Pomiješajte jabuke, luk, kestene i pelin te time nadjenite gusku. Otvor učvrstite čačkalicama. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
  4. Gusku stavite na lim, a ispod nje stavite posudu za masnoću. Ostavite da se peče 3 1/2 do 4 sata.
  5. Iznutrice stavite u lonac, ulijte 750 ml vode te otklopljeno kuhajte oko 45 minuta. Potom ih ocijedite. Povremeno umakom prelijte gusku.
  6. Masnoću od umaka uklonite zaimačom. Umak zakuhajte u loncu. Škrob pomiješajte s malo vode i njime zgusnite umak. Zatim ga po želji začinite.
  7. Očistite cvjetaču i operite je. Luk oljuštite, nasjeckajte i propirjajte na ulju. Dodajte mu cvjetaču i kestene. Zatim ulijte malo vode i kuhajte 15-tak minuta. Posolite i popaprite.

Preporučujemo