Što pojesti umjesto bijelog kruha i nezdravih grickalica; čime zamijeniti nareske te kako se kvalitetno ‘resetirati’?

zdrava prehrana i tijekom odmora

Odmor na sunčanoj plaži ili u hladu omogućava nam da se konačno ‘resetiramo’ nakon napornog rada; da iza sebe ostavimo sve one aktivnosti koje su nam mjesecima crpile energiju. Netko na plaži voli čitati knjigu, netko pak želi samo ležati i ne razmišljati, dok neki mnogo razmišljaju i time se odmaraju.

Kako bilo, i kad se odmaramo ne smijemo zaboraviti na zdravu prehranu. Ne radi toga što ovu kolumnupiše nutricionist, ne zato jer je paziti na prehranu u trendu, već zato što odmor koji provodite treba biti što kvalitetniji i bezbrižniji. Bez probavnih smetnji, bez podrigivanja, bez probavnog zatvora ili ne daj bože – trovanja.

Još bitnije, a manje poznato, bez glavobolja i letargičnosti uzokovanih jakim reaktivnim inzulinskim odazivom na obroke bogate dodanim šećerima ili nepoželjnim umjetnim trans-mansim kiselinama. Hranom možemo upravljati hormonskim statusom, a ona doprinosi hoćete li se kvalitetno ‘resetirati’ ili se još lošije osjećati nakon završetka godišnjeg odmora. Pritom je okus obroka i njegova zasitnost također jako bitna.

Kvalitetne i zdrave alternative

Ponesete li na plažu pokretni hladnjak, smanjujete mogućnost hazarda zdravstvene nesigurnosti hrane. No tu mogućnost dodatno smanjujete odlučite li eliminirati neke lako kvarljive namirnice: jaja, meso i mesne prerađevine, mliječne prerađevine koje nisu termički obrađene. Zamjenom određenih namirnica i obroka doći ćete do poboljšanja svoje prehrane, sitosti bez umora i zadržavanja energije na plaži.

Stoga, želite li ostati fit i biti produktivni na plaži, evo kratkih uputa što ne biste trebali konzumirati na plaži, a čime biste mogli zamijeniti česte prehrambene greške u obliku sendviča, grickalica i sl. Nareske zamijenite ribljim filetima, a moja je preporuka da koristite filete skuše iz konzerve niste li u mogućnosti peći filete. Ako već ne možete bez narezaka, odaberite 100%-tnu šunku.

Nastojte izbjegavati bijeli kruh, umjesto njega koristite radije raženi kruh sa sjemenkama, heljdin kruh s orasima, a koji put i proteinske kruhove. Mnogo su zasitniji, bogatiji vlaknima. Za namaze koristite one od skute ili quarka s dodatkom vlasca, ružmarina ili nasjeckane paprike.

Zaboravite na smokije, čipseve i sl. Mješavina orašastih plodova i voća bit će odlična zamjena, jer je riječ o nutritivno punovrijednom obroku bogatom važnim nezasićenim (i zasićenim) mastima. Uostalom, domaće smokve i bademi idu jedno s drugim, a u takvom snacku zadovoljava se i okus i energetska komponenta.

KOMPLETNI I BRZI ZAMJENSKI OBROCI

VOĆNA SALATA

U putnom hladnjaku za plažu svakako neka se nađe voćna salata – vidjet ćete da će i djeca koja inače odbijaju ‘grickati’ voće sve pojesti. Prednost dajte breskvama, marelicama, lubenici i nekom od bobičastog voća kako biste tijelo opremili vrlo važnim fitokemikalijama antioksidansima, važnima u zaštiti kože od sunčevog UV zračenja.

Kako biste voćnu salatu učinili zasitnijom, dodajte grubo ili fino nasjeckane/mljevene orahe ili bademe ili kokosovo brašno. Time tom obroku dajete punovrijednost u nutritivnom smislu, pa tako može postati i mali zamjenski obrok.

POVRTNE SALATE S DODACIMA

Ne zaboravite na povrtne salate s rajčicom, paprikom, maslinovim ekstra djevičanskim uljem, čime dodatno potencirate antioksidativnu zaštitu svojeg organizma i kože. Dodate li komadiće feta sira (ali ne previše, da ne ožednite) ili pak spomenute filete skuše ili tune, omogućujete unos i proteinskih namirnica potrebnih za obnovu kolagena kože, ali i zaslužnih za ravnotežu glukoze u krvi i podršku imunološkom sustavu. Potom dodajte crveni grah i kukuruz i dobili ste vrlo ukusan, nutritivno punovrijedan i koristan obrok za čitavu obitelj.

Preporučujemo