Iako je losos visokovrijedna namirnica, u našem se podneblju ne jede prečesto. No oni koji ga jednom kušaju rado će ga opet htjeti na tanjuru

Zdrave masnoće

Meso lososa je nježne ružičaste ili narančasto-crvene boje i izvanrednog je okusa.

Svježi losos sadrži obilje omega-3 masnih kiselina, a kako biste sačuvali sve
njegove sastojke, važno je i kako ga pripremate.

Bogat je izvor visokokvalitetnih bjelančevina, te sadrži visoke količine fosfora, selena, kalija, tiamina, niacina, pantotenske kiseline, vitamine B6 i B12 i riboflavina.

Njegova ikra koristi se za izradu “crvenog” kavijara, odnosno kao zamjena za izvorni ruski tip beluga, koji se priprema isključivo od jesetrine ikre.

Na tržištu ga možemo naći tijekom cijele godine, svježeg, zamrznutog, konzerviranog, a posebna delikatesa je dimljeni file lososa.

kako ukloniti kožu?

Za to upotrijebite oštar, ali savitljiv nož. Losos položite s kožom prema dolje na dasku te oslobodite manji dio kože.

Losos - skidanje kože

Zatim čvrsto uhvatite taj dio kože, pritisnite filet i nožem mu uklonite cijelu preostalu kožu.

Poširani losos s umakom od grejpa i bosiljka te pečenim povrćem

  • 2 mrkve
  • 1 mali poriluk
  • 2 stabljike celera bjelaša
  • 2 lovorova lista
  • 1 žličica papra u zrnu
  • ½ žličice soli sok od polovice limuna
  • 3 žlice octa od bijeloga vina
  • 500 g fileta lososa

Za umak

  • 100 g maslaca
  • 3 žumanca
  • 100 ml povrtnog temeljca
  • 1/4 žličice mljevenog papra
  • prstohvat soli
  • 3 žlice octa od bijeloga vina
  • sok od jednog manjeg grejpa
  • 8 svježih listova bosiljka

Povrće

  • 2 manje mrkve
  • 1 puna šaka prokulica
  • 1 puna šaka mini rajčica
  • 1 žlica maslaca

priprema

  1. Poriluk, celer i mrkvu operite, očistite i narežite na veće komade. Za juhu možete upotrijebiti i celer u gomolju, no jakog je okusa, stoga uzmite manji komadić.
  2. Povrće stavite u duboki lonac te ga prelijte litrom vode. Dodajte začine, sol, sok od limuna i ocat. Zakuhajte pa pokriveno kuhajte oko 20 minuta.
  3. U međuvremenu pripremite umak. Maslac otopite u maloj posudi. Oberite pjenu i stavite maslac na stranu.
  4. U manjoj posudi zakuhajte vodu te na nju stavite posudu u kojoj ćete na vodenoj kupelji napraviti umak.
  5. U posudu stavite jaje i juhu, posolite i popaprite pa pjenjačom tucite oko 3 minute.
  6. Lagano ohlađen maslac umutite i nakon 2 minute energičnog miješanja pjenjačom dodajte ocat i sok od grejpa. Tucite 2 minute dok se umak ne zgusne.
  7. Na kraju umiješajte nasjeckani bosiljak. Lososu uklonite kožu. Losos podijelite na 4 porcije.
  8. Posudu s povrtnom juhom skinite s vatre te u vruću juhu položite filete lososa. Ostavite ribu 8 minuta u vrućoj juhi.
  9. Na ovaj način losos će sačuvati sočnost tijekom pripreme, a poprimit će i malo arome povrća.
  10. Mrkve očistite i po dužini ih narežite na osmine, a prokulice prepolovite. Kuhajte ih u posudi oko 4 minute pa ocijedite, radi očuvanja boje naglo prelijte hladnom vodom pa ocijedite.
  11. Zagrijte maslac u tavici, dodajte ocijeđeno povrće i polovice mini rajčica. Pirjajte 2 minute. Kuhani losos ocijedite i poslužite s umakom i pirjanim povrćem.

Preporučujemo