Ako ste ljubitelj krtog mesa, svinjeća pisanica savršeno će vam odgovarati

Najbolje od svinjetine

Pisanica je najkrtije svinjeće meso vrhunske kvalitete. Jednako kao i kod juneće pisanice, riječ je o mišiću, koji se proteže ispod leđa.

Pisanica je prikladna za pripremu brzih jela i medaljona, a često se i puni i priprema u obliku rolade. Odlična je i kada se panira ili pak marinira u začinima i lagano preprži.

Mi vam predlažemo da isprobate ovaj neodoljiv recept za pisanicu koja se topi u ustima…

Svinjeća pisanica u lisnatom tijestu

profimedia-0105911999

Za nadjev

  • 150 g dimljene slanine
  • 1 žlica rastopljenog maslaca
  • 5 kriški tosta
  • 4 žlice suhog bijelog vina
  • 100 g oraha
  • 3 žlice naribanog tvrdog sira (najbolje parmezana)
  • sol, zdrobljeni papar

Osim toga

  • 800 g svinjeće pisanice podijeljene na polovice
  • 6 listova blitve
  • 500 g lisnatog tijesta
  • brašno za valjanje tijesta
  • 1 jaje

priprema

  1. Slaninu narežite na kockice pa je prepecite na rastopljenom maslacu. S tosta uklonite koricu pa ga narežite na kockice, nakapajte vinom i pričekajte da se upije.
  2. Orahe nasjeckajte pa ih zajedno sa sirom stavite u zdjelu. Dodajte ohlađene kockice slanine, lagano posolite i popaprite i na kraju sve temeljito promiješajte.
  3. Očistite meso, uklonite kožicu, operite ga, osušite papirnatim ručnikom, a zatim oštrim nožem svaki komad razrežite po dužini tako da poprimi oblik ploče.
  4. Oba komada stucite preko folije, potom uklonite foliju i meso posolite i popaprite. Premažite ga s pola količine nadjeva i čvrsto smotajte u roladu.
  5. Operite listove blitve, osušite ih pa u njih umotajte obje mesne rolade. Listove prije toga možete i kratko prokuhati, ocijediti i ostaviti da se ohlade pa tek zatim omotati meso.
  6. Tijesto podijelite na dva dijela pa svaki dio na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte na ploču debljine oko 3 mm. Odrežite 4 uske trake tijesta i stavite ih na stranu.
  7. Meso čvrsto umotajte u tijesto. Jaje razmutite s malo vode. Obje rolade stavite na lim obložen papirom za pečenje, premažite ih jajetom i ukrasite trakama tijesta.
  8. Ponovno premažite rolade razmućenim jajetom. Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C pa pecite rolade 5 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 180 °C pa pecite još 25-30 minuta.
  9. Ako tijesto previše potamni, prekrijte lim aluminijskom folijom. Nakon što rolade izvadite iz pećnice, ostavite ih da kraće vrijeme miruju, a zatim ih podijelite na 4 porcije i poslužite na listovima salate.

Preporučujemo