Vaš će jelovnik obogatiti talijanskim štihom, a vrlo lako možete ih napraviti i sami

Uz pomoć nekoliko jednostavnih koraka napravite mekane njoke koji će se topiti u ustima

Krumpir skuhajte, potom ogulite, ostavite da se malo ohladi pa ga zgnječite u preši.

Smjesu od krumpira zamijesite sa žumancima, brašnom i grisom te začinite solju i muškatnim oraščićem.

Tijesto izvaljajte na debljinu prsta, narežite na komade dužine 3 cm i pritisnite vilicom da dobijete uzorak.

Njoke stavite u kipuću vodu i kuhajte ih na laganoj vatri oko 5 minuta dok ne isplivaju na površinu.

Osnovni recept

  • 1 kg krumpira
  • 2 žumanca
  • 120 g pšeničnog grisa
  • 80 g brašna
  • sol
  • muškatni oraščić

priprema

  1. Krumpir operite i kuhajte u malo vode oko 25 minuta. Zatim ga ocijedite, ostavite da se malo ohladi, ogulite pa ga zgnječite u preši za krumpir.
  2. Zamijesite ga sa žumancima, grisom i brašnom pa dobivenu smjesu začinite solju i muškatnim oraščićem. Ostavite je u hladnjaku 30 minuta.
  3. Potom od smjese oblikujte valjčiće debljine prsta, narežite ih na njoke, eventualno malo pritisnite vilicom i ostavite ih na pobrašnjenoj krpi da odstoje oko 15 minuta.
  4. Kuhajte njoke u dosta slane vode oko 5 minuta na laganoj vatri. Čim isplivaju, izvadite ih zaimačom i ostavite da se ocijede.

Preporučujemo