Svaka čast špagetima i makaronima (penne), ali još postoje mnoge prekrasne vrste tjestenina koje bi rado došle na vaš tanjur!

Conchiglioni

Tjestenina u obliku velike školjke, conchiglioni idealni su za punjenje, a zahvaljujući rebrastoj strukturi, uz ovu se tjesteninu mogu pripremiti i gusti umaci (npr. umak od gorgonzole i oraha). Za juhe i variva uzmite manju tjesteninu (conchigliette).

Crne tagliatelle

Tjestenina ne mora biti uvijek svijetložuta. Sipina tinta daje tjestenini crnu boju, rajčice ili špinat obojit će je u crveno ili zeleno.

Ako uz boju tražite i aromu, onda će vas zacijelo oduševiti tjestenina s čilijem ili majčinom dušicom. Da bi se sačuvao okus te tjestenine, treba izabrati pravi umak.

Pappardelle

Svaki rezanac zbog svoje veličine upija mnogo aromatičnog umaka što čini jelo ukusnim. Specijalitet iz Toskane – dužine 14 mm, ide dobro uz mesne, riblje i povrtne umake.

Savjet: poslažite pappardelle kao malena gnijezda – vrlo je dekorativno.

Mafaldini

Ova je tjestenina dobila ime po savojskoj princezi Mafaldi, a njezin nazubljeni rub podsjeća na porub kraljičine haljine.

Zanimljivo, dok sredina mafaldina pri kuhanju ostane al dente, valoviti rubovi omekšaju. Prava kraljevska, napolitanska tjestenina (pašta) koja odlično ide uz umak!

Crne tagliatelle s garnelama

  • 500 g duboko smrznutih garnela
  • 1 luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 1/2 svežnjića korijandra (ili peršin)
  • 4 osušene rajčice, konzervirane u ulju
  • sol, papar
  • 400 g crnih tagliatella sa sipom
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 limenka pelata

priprema

  1. Odmrznite garnele. Oljuštite luk i češnjak te ih narežite na kockice. Operite korijandar, otresite, natrgajte na male komadiće.
  2. Sitno izrežite osušene rajčice. Skuhajte tjesteninu u dobro zasoljenoj vodi al dente.
  3. U međuvremenu pirjajte odmrznute, ocijeđene garnele u vrućem ulju, dodajte ocijeđene rajčice, luk i češnjak te sve zajedno pirjajte još 5 minuta.
  4. Nakon toga dodajte pelate, posolite i popaprite. Ocijedite skuhanu tjesteninu, pomiješajte s garnelama i prema potrebi još začinite.
  5. Prije posluživanja pospite korijandrom.

Preporučujemo