Krumpiri kao prilog izvrsno gode uz meso ili ribu. Pripremaju se na najrazličitije načine, a jedan od najomiljenijih je upravo pire. No, spremite li ga na malo drugačiji način, čeka vas prava gozba za nepce...

Mnoga jela nam mogu postati pomalo dosadna kada ih jedemo često i to svaki puta na isti način.

Poigrajte se malo s okusima i isprobajte nove ideje koje vam donosimo kako bi svaki vaš ručak bio prava delikatesa.

Pire-krumpir sa začinskim biljem

  • 800 g krumpira
  • 1 glavica luka
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg začinskog bilja
  • muškatni oraščić
  • 50 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 ml mlijeka
  • 1 žlica maslaca

priprema

  1. Oljuštite krumpir i kuhajte u posoljenoj vodi 20 min. Oljuštite i nasjeckajte luk pa ga popirjajte na vrućem ulju.
  2. Umiješajte začinsko bilje, sol, papar, muškatni oraščić i vrhnje.Zagrijte mlijeko s maslacem.
  3. Ocijedite i zgnječite krumpir, umiješajte mlijeko pa začinite solju, paprom i muškatom. Umiješajte mješavinu luka, vrhnja i začinskog bilja.  Poslužite uz meso ili ribu.

Pire-krumpir s narančom

  • 500 g krumpira
  • 2 fileta smuđa (po 220 g)
  • 4 grančice ružmarina
  • 12 tankih ploški pancete
  • 2 naranče
  • 2 režnja češnjaka
  • 5 žlica maslinova ulja
  • povrtni temeljac

priprema

  1. Oljuštite i raspolovite krumpir te ga kuhajte u posoljenoj vodi 20 min. Oplahnite filete, posušite tupkanjem te po dužini raspolovite. Otrgajte i nasjeckajte iglice ružmarina.
  2. Ribu s obje strane začinite solju, paprom i ružmarinom.
  3. Na radnu plohu posložite po 3 ploške pancete tako da im se krajevi preklapaju, na svaki par poprečno stavite po komad ribe, smotajte i eventualno učvrstite čačkalicom.
  4. Filetirajte naranče te skupite sok koji je pritom istekao. Oljuštite i sitno nasjeckajte češnjak.
  5. Zagrijte 4 žlice ulja, dodajte češnjak pa na tome, na srednje jakoj vatri, pržite ribu u slanini sa svih strana oko 7 min.
  6. Zgnječite krumpir i usput umiješajte narančin sok, malo temeljca te preostalo ulje. Posolite i popaprite pire.
  7. Podijelite rolice ribe i pancete na porcije. Na svaki tanjur stavite porciju ribe, malo pirea i na nj filetiranu naranču.

Preporučujemo