Priprema svečanih koktela djeluje jednostavno, no neki od njih prava su remek-djela. Još kad im pridružite originalne male zalogaje, vaši će ukućani i gosti doista uživati na partyju

Kokteli su vjerojatno nastali krajem 18. stoljeća. Kada i gdje je to točno bilo, nije poznato. No zaljubljenici u ove mješavine različitoh vrsta alkohola, soka i/ili voća, u njima znaju uživati.

Čisto vino piju samo barbari

Jedno je jasno: miješanje koktela oduvijek je bilo povezano sa svečanim prilikama – bilo da se radilo o rođendanskoj proslavi, druženju s prijateljima ili drugim osobitim prigodama.

Prve koktele pripremali su još stari Rimljani, tako što su vino miješali s najrazličitijim začinskim biljem i aromatičnim tvarima, kako bi naglasili aromu pića.

Ispijanje takvih pića bilo je pravi ritual. Gale, koji su pili čisto vino, stari Rimljani smatrali su barbarima!

Hemingway – slavni ljubitelj alkohola

Amerikanci se smatraju izumiteljima koktela i pritom se pozivaju na Ernesta Hemingwaya, koji nije bio samo veliki pisac, ribolovac i ljubitelj žena nego i ljubitelj alkohola. Njegova sklonost pićima kao što su mojito ili dry martini ušla je u legendu.

Ime tog slavnog književnika i danas se veže uz barove La Florida i Ritz, u kojima se rado sastajao s prijateljima. I u Hrvatskoj se na više lokacija nalaze koktel-barovi nazvani po njemu.

Posuda za jaje ili odrezani konjski rep?

Ništa manje zanimljivo nije ni podrijetlo riječi ‘koktel’. Prema jahačkim pojmovima iz 18. stoljeća riječ ‘cocktail’ označavala je konje dobivene križanjem rasa.

Takvim su se konjima rezali repovi na isti način kao što se radi i s pijetlovima.

Francuzi pak tvrde da je riječ ‘cocktail’ povezana s riječi ‘coquetel’, koja označava posudu za jaje u kakvoj se ranije posluživalo piće slično vinu.

Bez obzira na podrijetlo riječi, jedno je jasno: prvi su kokteli nastali znatno ranije od riječi koja ih danas označava.

Prosecco Royale

 • 1 žlica likera od crnog ribiza
 • dobro ohlađeni prosecco

priprema

 1. U visoke čaše ulijte ½ žlice likera od crnog ribiza, a zatim dolijte prosecco.
 2. Prosecco se mora dobro ohladiti. Liker od crnog ribiza se može kupiti i preko interneta.

Slani keksi

 • 1 šalica integralnog brašna
 • 1 šalica glatkog brašna
 • 1,5 žličica praška za pecivo
 • 1 žličica soli
 • 100 g hladnog maslaca
 • 200 g dimljenog lososa
 • 1 mladi luk
 • 2 grančice kopra

priprema

 1. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, solju i maslacem te zamijesite u mrvičasto tijesto. Dodajte ½ šalice hladne vode pa sve zamijesite u čvrsto tijesto.
 2. Oblikujte valjak promjera 5 cm. Tako oblikovan valjak zamotajte u prozirnu foliju pa ga na oko 1 sat stavite u hladnjak.
 3.  Valjak narežite na kriške debljine oko 0,5 cm, koje zatim položite u lim obložen papirom za pečenje. Pecite ih oko 10 minuta na 170 °C.
 4. Losos nasitno narežite, pomiješajte ga s nasitno nasjeckanim lukom i nasjeckanim koprom, a zatim ga poslužite s keksima.