Uskrsna subota predviđena je za pripremu uskrsne pletenice, ali i za bojenje i ukrašavanje pisanica kojima ćete darivati rodbinu i prijatelje uz najljepše blagdanske želje. Radujemo se Uskrsu!

Najvažniji kršćanski blagdan svake se godine obilježava u nedjelju nakon prvog proljetnog punog mjeseca.

Ako prvi proljetni puni mjesec pada na nedjelju, Uskrs će se proslaviti sljedeće nedjelje. Zato se taj blagdan svake godine obilježava u različito vrijeme, i to u razdoblju od prve polovice ožujka do kraja travnja.

Ove je godine Uskrs 16.  travnja, no s oživljavanjem tradicije u našim kućama i stanovima možemo započeti i nekoliko dana ranije. Kako to učiniti?

Na Cvjetnicu se za ukrašavanje doma možete poslužiti vrbovim granama, takozvanim cica-macama koje ćete ubrati ili kupiti.

Veliki četvrtak kršćanski je spomendan Isusove posljednje večeri. Na Veliki četvrtak ujutro slavi se Misa posvete ulja (Missa chrismatis) na kojoj se posvećuje krizma (ulje za svetu potvrdu), te blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i katekumene

Na Veliki četvrtak, koji je u narodu poznat i kao Zeleni četvrtak, svakako treba skuhati nešto od zelenog povrća – špinat ili pak juhu od kopriva.

To je i idealan trenutak za pečenje uskrsne pogače i početak pripreme ostalih kolača.

Na Veliki se petak posti. Uskrsna subota predviđena je za pripremu uskrsne pletenice, ali i za bojenje i ukrašavanje pisanica koje će se darivati rodbini i prijateljima uz najljepše uskrsne želje.