Ocat je namirnica koju poput soli ili ulja uzimamo zdravo za gotovo. No on ima zanimljivu povijest i mnogobrojne primjene: osim u salatama, možemo ga upotrebljavati u raznim jelima, uključujući i deserte. Pripisuju mu se i ljekovita svojstva

Proizvodi se od mnogih namirnica

Poput mnogih stvari koje nam se u današnje vrijeme čine nezamjenjivima, ocat je otkriven sasvim slučajno. Jednom davno, prije oko 10.000 godina, netko je vino predugo čuvao u neadekvatnoj posudi i ono se ukiselilo. Srećom, ti su naši davni preci pronašli način da upotrijebe ukiseljeno vino i proizvodnja octa postala je jedna od najranijih komercijalnih industrija.

Danas se, osim od grožđa, proizvodi od mnogih drugih namirnica koje sadržavaju prirodni šećer: javorova sirupa, krumpira, kokosa, meda, piva, smeđe riže, raznog voća poput jabuka i šljiva. No princip je uvijek isti: dobiva se fermentacijom prirodnih šećera u alkohol te zatim sekundarnom fermentacijom u ocat.

Ljekovita svojstva octa

Još od davnina ocat ima mnogostruku primjenu. Babilonci su 5000 godina pr. Kr. upotrebljavali ocat kao konzervans i začin. Hipokrat je hvalio njegova ljekovita svojstva i rabio ga kao antibiotik, a stari su Grci s pomoću octa kiselili povrće i meso. Pacijentima koji su se oporavljali od bolesti stari grčki doktori davali su ljekoviti napitak od meda i octa. I u Bibliji je zabilježeno da se ocat upotrebljavao zbog svojih ljekovitih i umirujućih svojstva.

Kada je pak veliki general Hanibal u 3. st. pr. Kr. prelazio Alpe sa svojom vojskom slonova, u tome mu je pothvatu pomogao ocat. Gromade kamenja koje su mu se našle na putu zagrijavane su i polijevane octom, što ih je razbilo. Tijekom Prvoga svjetskog rata octom su se liječile rane, a stari su samuraji u Aziji vjerovali da je ocat tonik koji im povećava snagu i vitalnost.

I danas se u narodnoj medicini ocat smatra eliksirom zdravog života. Bogat je octenom kiselinom koja povećava apsorpciju važnih minerala iz hrane koju jedemo. Osim toga, ocat može uravnotežiti šećer u krvi jer inaktivira probavne enzime koji razgrađuju ugljikohidrate iz hrane u šećer te tako usporava apsorpciju šećera u krv.

Ocat nam može pomoći i u smanjenju tjelesne mase jer njime možemo zamijeniti namirnice bogate mastima, poput kaloričnih preljeva za sendviče i salate na bazi majoneze. Ovisno o načinu dobivanja, mnogo je vrsta octa, a u nas su najčešće sljedeće:

Alkoholni ocat

Dobiva se vrenjem čistog etilnog alkohola. Osim za pripremanje hrane i zimnice, može imati i druge namjene u kućanstvu, poput čišćenja i uklanjanja kamenca.

Vinski ocat

Kao i vino, može biti crn ili bijel, a njegova kvaliteta ovisi o vrsti vina od kojeg je napravljen. Osim što je napravljen od dobrog vina, kvalitetan vinski ocat sazrijeva u hrastovim bačvama od nekoliko tjedana do nekoliko godina.

Balzamični ocat

Kralj je octeva. Tamne je boje i sastoji se od slojeva suptilnih okusa. Nakon druge fermentacije drži se u drvenim bačvama gdje sazrijeva od 10 do 30 godina, katkad i dulje. Neki se balzamični octevi rade prelijevanjem u niz bačava napravljenih od različitih vrsta drva. Upravo ta kombinacija drvenih bačvi, vina i vremena daje mu jedinstven okus.

Jabučni ocat

Ima jak okus i toplu boju meda. Često se upotrebljava u narodnoj medicini te mu se pripisuju brojna ljekovita svojstva. Kažu da smanjuje razinu kolesterola i masnoće u krvi, čisti organizam, regulira probavu i normalizira krvni tlak.

Rižin ocat

Dobiva se višemjesečnim procesom kiseljenja smeđe riže. Potječe iz Kine i Japana. U odnosu na druge vrste octa, vrlo je blag i ima pomalo slatkast okus. Pripisuju mu se mnoga ljekovita svojstva, primjerice, smatra se da ublažava umor, poboljšava probavu, daje sjaj kosi te snižava tlak.

Umeboshi ocat

Zapravo je tekućina koja nastaje postupkom kiseljenja šljiva umeboshi. Ima laganu, citrusnu aromu. U orijentalnoj medicini služi za jačanje želuca i crijeva kod trovanja i bakterijskih upala, a kažu i da uklanja umor.

Izvor: Sensaklub.hr