Losos je poznat po svojim brojnim dobrobitima za zdravlje organizma

Bogat je proteinima, omega-3 masnim kiselinama te vitaminima i mineralima. Istraživanja pokazuju da konzumacija ove ribe koja živi u morskoj, a mrijesti se u riječnoj ili jezerskoj vodi, doprinosi zdravlju i duljem životu. Sadrži malu količinu žive, stoga se može jesti i više puta tjedno.

dobrobiti česte konzumacije

Jedenje lososa dva puta tjedno pomaže u sprječavanju nastanka infarkta, moždanog udara, aritmije, visokog krvnog tlaka i smanjenju visoke razine triglicerida i kolesterola. Redovita konzumacija lososa smanjuje rizik od nastanka makularne degeneracije oka koja se javlja u kasnijoj životnoj dobi i može dovesti do gubitka vida. Pomaže kod sindroma suhih očiju te poboljšava vid.

Omega-3 masne kiseline u lososu potiču proizvodnju kolagena i vlakna elastina u koži, koji doprinose mladolikom izgledu kože. Losos je odličan i za zdravlje kose, jača je i sprječava gubitak kose.

Losos sadrži triptofan, prirodni sedativ koji uzrokuje pospanost i pomaže ljudima koji pate od nesanice da brže zaspe. Visoka razina omega-3 masnih kiselina, vitamina D i selena, povezana je sa smanjenjem rizika od nastanka nekih vrsta raka uključujući rak dojke, prostate i debelog crijeva. Također, povećavaju učinak inzulina, odnosno olakšavaju apsorpciju šećera i tako smanjuju razinu šećera u krvi.

Izvor: sretna.story.hr