Mame vas bojama i naznakom punoće okusa - a ne uspijevaju vam kao što biste željeli? Otkrit ćemo vam malu tajnu njihove kompaktnosti...

Svima omiljeni povrtni odresci djeluju kao zaista jednostavno jelo. No, čak i najiskusnijim kuharicama, popečci se znaju raspasti ili smjesa ispadne previše kašasta.

Kako bismo vam olakšali pripremu, odlučili smo vas provesti kroz korake uz pomoć kojih ćete postati pravi majstori pripreme popečaka.

Povrtni odresci

Za povrtne odreske

  • 1 luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 crvena čili papričica
  • 6 žlica ulja
  • 250 ml povrtnog temeljca
  • 75 g integralne pšenične krupice (grisa)
  • 2 jaja
  • 250 g mrkve
  • 250 g tikvica
  • krušne mrvice
  • sol
  • papar

Za umak

  • 1 vezica vlasca
  • 1 režanj češnjaka
  • 3 žlice majoneze
  • 100 g jogurta
  • 1 žličica senfa
  • sok od limuna
  • sol i papar

Priprema grisa

  1. Luk i češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte. Čili papričicu operite, raspolovite po dužini, odstranite joj koštice i sitno je nasjeckajte.
  2. Zagrijte 1 žlicu ulja te kratko propirjajte luk, češnjak i čili papričicu. Zalijte povrtnim temeljcem i pustite da zakuha, potom umiješajte krupicu i na srednje jakoj vatri kuhajte još 5 minuta.
  3. Skinite s vatre i ostavite gris da se malo ohladi. Na kraju kuhačom umiješajte jedno po jedno jaja.
  4. gris-jaja

Priprema umaka od jogurta

  1. Vlasac operite, prosušite i sitno nasjeckajte. Češnjak oljuštite i također nasjeckajte.
  2. Izmiješajte majonezu, jogurt, senf, sok od limuna, vlasac i češnjak pa umak posolite i popaprite.

Priprema odrezaka

  1. Mrkvu očistite, operite i sitnije naribajte. Tikvice operite, očistite i krupnije naribajte. Podijelite gris na dva dijela.
  2. U jednu polovicu dodajte mrkvu, a u drugu tikvice. Po želji umiješajte i malo krušnih mrvica (ako je smjesa prerijetka). Posolite i popaprite te oblikujte odreske.
  3. oblikovanje popecaka

Prženje

  1. Na preostalom ulju pržite odreske sa svake strane dok ne poprime zlatnu boju.
  2. Poslužite ih s umakom od jogurta i svježom miješanom salatom.

Preporučujemo