Nakon dugog, toplog ljeta i osvježavajućih namirnica došlo je vrijeme za uživanje u raskošnoj rujanskoj ponudi

Lješnjaci

Ispod neugledne ljuske krije se zdrav, ukusan plod koji je idealan za grickanje. Naime, lješnjaci jačaju koncentraciju i pamćenje, a u kolačima i desertima jednostavno su božanstveni.

Vrganji

Ove gljive s velikim klobukom šumska su delikatesa. U potrazi za njima prošetajte na svježem zraku ili ih potražite na tržnici.

Vrganji imaju orašastu aromu i idealni su u kombinaciji s tjesteninom, rižom, mesom i divljači.

Kupus

Savršen je za salate, razna variva i svitke, a njegova kisela verzija omiljena je namirnica tijekom hladnijih dana. Zdrav je i bogat vitaminom C, zasitan je i ne deblja!

Linguini s umakom od vrganja i vrhnja

  • 400 ml povrtne juhe
  • 10 g sušenih vrganja
  • 200 g svježih vrganja
  • 1 glavica luka
  • 2 režnjića češnjaka
  • 400 g linguina
  • 3 žlice vrhnja
  • 2 žlice nasjeckanog peršina

priprema

  1. Ugrijte povrtnu juhu, dodajte joj 10 g sušenih vrganja pa 20 min kuhajte na laganoj vatri. Zatim očistite svježe vrganje prebrišite ih vlažnom krpom i narežite na ploške.
  2. Oljuštite i nasjeckajte glavicu luka i 2 režnjića češnjaka. Skuhajte linguine. Vrganje dobro popržite na vrućem ulju, dodajte luk i češnjak, kratko ih propirjajte te začinite solju i paprom.
  3. Sušene vrganje umiješajte zajedno s tekućinom, zakuhajte, smanjite vatru i ostavite da krčka oko 3 minute.
  4. Umiješajte 3 žlice vrhnja i 2 žlice nasjeckanog peršina te začinite po želji. Tjesteninu ocijedite i poslužite s umakom.

Preporučujemo