Uz indijske začine običan složenac pretvorit će se u pravu egzotičnu delikatesu

Volite egzotične okuse i opojne arome? Donosimo vam kratak pregled indijskih začina, te savjete kako ih i gdje upotrijebiti kako biste oplemenili svoja jela.

Curry

Riječ curry dolazi od južnoindijske riječi khari koja se rabila za sve vrste umaka. Riječ je o mješavini začina, a većina curryja sadržava: korijandar, kurkumu, kumin i fenugrik.

Ovisno o receptu, dodaju se još i komorač, klinčić, gorušica, kardamom, muškatni oraščić, crveni papar, crni papar i cimet. Veliki kuhari uvijek sami rade svoj curry.

Kim

Dodaje se u raženi kruh, u jela od zelja i juhe. Najbolja aroma postiže se ako se u jelo stavi 15 minuta prije kraja kuhanja. Mljeven ili u zrnu, dodaje se kao začin u curryje, juhe i variva. Odličan je protiv nadimanja i probavnih tegoba, te bolova u želucu.

Garam masala

Naziv ove sjevernoindijske mješavine začina znači “topli začini” jer grije tijelo. Garam masala se dodaje u masnoću prije kuhanja, ulje ili ghee (pročišćeni maslac) kako bi se postigao intenzivniji okus.

profimedia-0223404354

Recepata za garam masalu ima koliko i kućanstava u Indiji. Osnovni, najčešće dodavani sastojci su: klinčići, cimet, kardamom, papar, lovorov list, kumin i korijandar. Smeđe je boje, opojna i bogata mirisa i vrlo aromatična.

Kardamom

Taj začin daje aromu pudinzima od riže, kolačima, chutneyima (umacima), koristi se u pripremi kruha, umaka, marinada, currya, ali i u napicima i kavi.

Uz to je jedan od sastojaka garam masale. Regulira probavu i potiče metabolizam.

Korijander

Mljeven ili u zrnu, dodaje se kao začin u curryje, juhe i variva. Svježe mljeveno sjeme korijandera izvrstan su dodatak pecivima, juhama, jelama od povrća i mahunarkama.

profimedia-0146420812

U kombinaciji s kuminom tvori začinski prah dhania-jeera (dhania-đira), čestu mješavinu začina u indijskoj kuhinji.

Ukusna inačica

Kako biste običan složenac pretvorili u pravu egzotičnu delikatesu, smjesu jaja, vrhnja i juhe začinite solju, curryjem, nasitno nasjeckanom ljutom papričicom i 1 protisnutim režnjem češnjaka te dalje postupajte kako je navedeno u receptu.

Za blažu verziju, izostavite ljutu papričicu i umjesto nje upotrijebite svježe mljeveni papar.