Na jeziku Tračana, za koje se smatra da su prvi ‘proizveli’jogurt, riječ ‘jog’ znači gust, a ‘urt’ mlijeko

Mliječni proizvodi jako su važni u našoj prehrani. Lako su probavljivi, imaju produljeni rok trajanja i mogu se naći u širokoj paleti proizvoda obogaćenih voćem, žitaricama i vitaminima.

Dobar su izvor bjelančevina, kalcija i vitamina B, a količina ugljikohidrata (laktoze) smanjena je u odnosu na mlijeko, pa su pogodni za osobe alergične na laktozu iz mlijeka.

Mliječni proizvodi dobivaju se mliječno-kiselinskom fermentacijom pod utjecajem probiotskih bakterija mliječne kiseline pa se često nazivaju i probioticima.

Na tržištu se mogu naći i kiselo-mliječni probiotici – proizvodi s dodacima određenih sastojaka koji čine dobru podlogu za razvoj korisnih bakterija u našim crijevima.

Francuskog kralja spasio jogurt!

Pretpostavlja se da povijest proizvodnje jogurta počinje s Tračanima, prastanovnicima Balkanskog poluotoka koji su se bavili uzgojem ovaca.

Oni su na ramenima nosili mješine napunjene mlijekom koje bi zbog tjelesne temperature i mikroflore fermentiralo. Napitak iz mješine im se svidio i tako je nastao jogurt.

I stari su Turci pili jogurt, a prvi susret Europljana s ovim napitkom zabilježen je u francuskoj povijesti.

Francuski kralj Franjo I. patio je od teškog oblika dijareje, pa je Sulejman Veliki poslao liječnika koji je kralja izliječio – jogurtom.

Sve do 1900. taj je napitak bio neizostavan u južnoj Aziji te središnjoj i jugoistočnoj Europi. Bakteriolog Metchnikoff je 1906. zaključio da bugarski seljaci dugovječnost duguju prehrani, odnosno jogurtu.

Industrijsku proizvodnju jogurta pokrenuo je židovski poduzetnik Isaak Carasso 1919. godine u Barceloni.