Postoji povrće koje običavamo jesti termički obrađeno – kuhano, pečeno ili prženo, a koje je posve ukusno i znatno zdravije – u sirovom obliku. Usto, uštedjet ćete vrijeme pripreme obroka

Povrće je uvijek zdravo jesti i dobro je da se svakodnevno nalazi na našem tanjuru. Istina, radije ga konzumiramo u nekim nezdravijim varijantama – prženo ili pohano uz dodatak masnih umaka, a rijeđe skuhano na pari ili u juhi i varivu.

Sirova je pak verzija ostavljena samo za nekoliko vrsta – rajčice, krastavce, paprike i zelenu salatu. A i kada nam se serviraju neke vrste povrća koje nismo navikli jesti sirovou, obično ih ostavimo sa strane, smatrajući kako su dodano u jelo kao dekoracija.

Doista, što nas priječi da jedemo gljive, brokule ili primjerice špinat u sirovom obliku?

Nažalost, naše prehrambene navike uglavnom počivaju na nekim strogim i nepotrebnim pravilima, a da se nikada nismo ni upitali može li to biti i drugačije. Nutricionisti tvrde da – može. A za neke vrste povrća tvrde i da su bolje u sirovom obliku, iako nam se to čini nemogućim.

Uvedite u svoju prehrambenu svakodnevicu neke od njih i uvjerite da su ukusne i u ovakvom obliku!

Gljive

Nisu sve vrste jestive u sirovu stanju, nego uglavnom kultivirane vrste poput šampinjona ili pak maglena, blagva i livadna pečurka. Najbolje je posuti ih preko jela (mesa ili priloga) ili pak staviti u salatu – bogate su vlaknima, vodom i mineralima.

Tikvice

Sirovojelci tikvice obilato koriste u svojim jelima – bilo kao zamjenu za tjesteninu bilo kao dodatak jelima i salatama. Pokušajte i vi jer ćete tako dobiti najbolje od ove ukusne i lagane namirnice bogate vodom, antioksidansima i vitamninima B i C. Još ćete više dobiti ako ostavite koru na njima.

Brokula

Za povrće koje obiluje kalcijem, željezom i magnezijem i vitaminom C te stimulira rad crijeva i pročišćava jetra nutricionisti preporučuju da se češće jede sirova jer je tako još zdravija. Termički neobrađena zadržava više korisnih sastojaka. Idealne su ne samo za salatu nego i snack koji ćete poslužiti uz umak.

Špinat

Sadrži kalij i kalcij te vitamine A i C kao i folate te je savršen dodatak ne samo salatama nego i smoothiejima. Najviše ćete iz njegovih zelenih listova dobiti ako ga jedete u sirovom stanju.

Kelj

Savršena namirnica za smoothie, ali i salatu – dovoljno je nasjeći ga na rezance, dodati rajčicu ili neko drugo povrće, začiniti i – kušati. Izvrsna je salata s keljom, mrkvom i dresingom od jogurta. Ako ga i kuhate, činite to pari ili u vrlo malo vode. Neka kuhanje bude što kraće.

Izvor: Sretna.hr