Najčešće ih jedemo u slatkoj varijanti, no pokazat ćemo vam da i slane nude pravu raskoš okusa

Osnovnu smjesu za palačinke čine jaja, mlijeko, brašno, voda, sol i po želji šećer.

Ljepota tijesta za palačinke je što zaista sve dopušta. Možete se potpuno prepustiti mašti i stvarati nova jela koje će osvojiti vaše kušaće.

Mi vam donosimo odličan recept za slane palačinke koje slobodno možete poslužiti kao samostalno jelo…

Palačinke na turski način

  • 100 g brašna
  • 150 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • sol, papar
  • prstohvat praška za pecivo
  • 250 g mljevene govedine
  • 6 žlica maslinova ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 limenka (850 ml) rajčica
  • 75 g zelenih maslina (bez koštica)
  • 200 g brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • ulje za pečenje
  • 4 žlice ajvara
  • 200 g ovčjeg sira

priprema

  1. Mlijeko i jaja stucite u zdjeli. Postupno dodajte brašno pa sve zajedno zamiješajte u glatko tijesto. Na kraju dodajte prstohvat soli.
  2. U tavi zagrijte ulje pa porciju po porciju ulijevajte tijesto. Ispecite tijesto s obje strane tako da poprimi zlatnu boju.
  3. Zamijesite tijesto od brašna, mlijeka, jaja, soli, papra i praška za pecivo. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
  4. Hrskavo popržite mljeveno meso na 1 žlici ulja u tavi uz stalno miješanje. Oljuštite češnjak, protisnite i dodajte mesu te kratko pržite miješajući. Začinite solju i paprom.
  5. Grubo usitnite rajčice te s umakom stavite u kalup za složenac ili u 4 manja. Pomiješajte masline s rajčicama te dobro posolite i popaprite.
  6. Svaku palačinku stavite na radnu površinu, premažite svaku 1 žlicom ajvara te stavite po njima malo mljevenog mesa.
  7. Smotajte palačinke ili preklopite (po želji) te stavite na rajčice. Razmrvite ovčji sir te pospite po palačinkama i rajčicama. Pecite oko 35 minuta pa poslužite dok je vruće.