Tipični blagdanski kruh podrijetlom iz Milana obožavaju na svim stranama svijeta, ponajviše zahvaljujući ukusnom, rahlom tijestu i dodacima poput grožđica te korice limuna i naranče. Otkrivamo ‘tajni’ sastojak koji garantira da će vaš panettone biti najbolji dosad!

Vjerojatno ne postoji sladokusac koji s nestrpljenjem ne očekuje božićne blagdane i svečani stol na kojem će se naći ukusne delicije, od kojih, već na samu pomisao na njih, svima rastu zazubice.

Među brojnim slasticama, što domaće što međunarodne kuhinje, sasvim sigurno će se naći mjesto za panettone.

Ovaj tipični blagdanski kruh podrijetlom iz Milana nezaobilazan je ukras blagdanskog stola, a slavu je stekao diljem svijeta, iako se priprema u različitim inačicama.

Panettone ima karakterističan oblik kružne kupole (peče se u posebnim cilindričnim formama), a priprema se od dizanog tijesta u koje se dodaju grožđice, naribane korice limuna i naranče, mirisni začini, a katkad i orašasto voće. Uostalom, kako tko voli!

‘Obični’ ili čokoladni?

Poslužuje se narezan na kriške, sa slatkim, toplim napitcima, poput slatkog vina muškata.

U nekim talijanskim regijama poslužuje se uz zabaglione ili kremu od mascarponea pa i mi preporučujemo da, nakon što napravite ‘obični’ ili čokoladni panettone za koje vam donosimo recepte, ohlađen kolač pospete šećerom i poslužite na tipičan talijanski način – uz zabaglione, pjenušavi talijanski desert od žumanaca, vina, slatkog vrhnja i šećera, kuhan na pari.

Netko će ga poslužiti uz čaj, a drugi uz slatko desertno vino.

Tajna dizanog tijesta i rahlosti

Odlučite li se za pripremu domaćeg panettonea, sve sastojke za dizano tijesto najprije zagrijte na sobnu temperaturu.

Iskusne slastičarke kažu da ih je najbolje izvaditi iz hladnjaka večer prije pripreme.

Panettone

  • 60 g svježeg kvasca za kolače
  • 0,25 l toplog mlijeka
  • 600 g brašna prstohvat soli
  • 175 g šećera
  • 6 žumanaca
  • 200 g omekšalog maslaca
  • po 75 g grožđica, ušećerenog limuna i naranče
  • 4 žlice konjaka

Priprema

  1. Pomiješajte kvasac s mlakim mlijekom i ostavite da se diže.U zdjeli pomiješajte brašno, sol i šećer, žumanca i maslac pa im dodajte kvasac.
  2. Sve dobro izmiješajte i miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od ruba zdjele. Pustite da se diže na toplome mjestu oko jedan sat.
  3. Grožđice operite i posušite. Nasjeckani ušećereni limun i naranču stavite u zdjelu, dodajte grožđice pa sve prelijte konjakom.
  4. Visoki kalup za panettone promjera 18 cm dobro namastite. Grožđice i ušećereno voće dobro umiješajte u tijesto pa ga istresite u kalup.
  5. U prethodno zagrijanoj pećnici pecite na 180 stupnjeva oko sat i pol. Nakon jednog sata prekrijte panettone papirom za pečenje.
  6. Pustite da se ohladi u kalupu pa ga pažljivo istresite.Potpuno ohlađeni panettone premažite ocaklinom od dobro izmiješanog šećera u prahu i soka od limuna.
  7. Po želji, ukrasite kandiranim voćem i ostavite ocaklinu da se dobro osuši.

Preporučujemo