Pekinški kupus izvanredan je izvor vitamina i minerala te je ujedno iznimno ukusno povrće koje se može pripremiti na stotinu načina

Jeste li znali da ono što se u prodavaonicama nudi pod nazivom pekinški kupus doista stiže iz Pekinga? Znate li kako to povrće uopće izgleda?

Što je pekinški kupus?

Ova ukusna vrsta povrća s hrskavim listovima sadrži obilje vitamina i minerala, a ujedno je i lako probavljiva i ne uzrokuje osjećaj nadutosti.

Pekinški kupus se uglavnom upotrebljava u salatama, a često ga se može pronaći i u sendvičima.

Kod pripreme toplih jela pekinški kupus se smije samo kratko termički obrađivati jer bi listovi u protivnom mogli izgubiti hrskavost.

Što je kineski kupus?

Kineski kupus, za razliku od pekinškog, nema formiranu čvrstu glavu, nego rozetu sastavljenu od tamnozelenih listova. Stabljike listova su bijele i mesnate, a listovi mogu biti glatki ili namreškani.

Okus kineskog kupusa je izraženiji od okusa pekinškog kupusa. Ovo je povrće savršeno za pripremu salata, osobito kad je riječ o mladim listovima.

Veći primjerci su nešto čvršći od pekinškog kupusa pa se često koriste kod pripreme toplih jela.

Listovi se mogu upotrijebiti u svim jelima u kojima se inače upotrebljava špinat. Iznimno su ukusni u juhama. Stabljike listova mogu se pripremiti poput šparoga, odnosno mogu se kuhati ili pirjati.

Pekinški kupus je ukusan u juhama ili punjenjima, ali jednako tako i kao prilog uz meso, ribu ili perad. Listovi kupusa odličan su sastojak za salate pripremljene od zelene salate, zelene paprike, celera i rajčica. Starije stabljike možete nasjeckati, skuhati ih poput celera pa poslužiti s maslacem.

Unesite dašak Azije u svoj dom uz pomoć jednostavnih recepata za raskošna jela.

Carpaccio od pekinškog kupusa

  • 2 glavice pekinškog kupusa
  • 8 fileta srdela
  • 3 grančice timijana
  • 50 g tvrdog ovčjeg sira

Za dresing

  • sok od 1 limuna
  • 3 žlice maslinova ulja
  • sol
  • crni papar

priprema

  1. Glavicu kupusa podijelite na listove. Izblijedjele i oštećene listove bacite, a preostale operite i osušite. Nakon toga ih u više slojeva složite jedan na drugi i narežite na kose tanke trake.
  2. Zelene krajeve stavite na stranu i sačuvajte za, primjerice, pripremu salate. Na veliki tanjur složite sloj kupusa narezanog na trake. Filete srdela narežite na sitne komadiće, koje zatim rasporedite po kupusu.
  3. Grančice timijana operite i osušite pa otrgnite listiće. Ovčji sir krupno naribajte tako da nastanu strugotine.
  4. Za izradu dresinga pomiješajte sok od limuna i ulje, a zatim posolite dresing.
  5. Tanjur pospite timijanom, nakapajte pikantnim uljem i pospite svježe mljevenim paprom. Uz carpaccio poslužite talijanski kruh.

Krumpir s pekinškim kupusom

  • 3 velika krumpira koje ste prethodno skuhali u kori
  • 3 žlice ulja
  • 2 luka kozjaka
  • 100 g sušene šunke narezane na trake
  • ½ male glavice pekinškog kupusa podijeljene na listove
  • prstohvat čilija
  • sol, papar
  • 4 jaja
  • 4 žlice sambal oelek umaka

priprema

  1. Ogulite krumpire pa ih prvo narežite na kriške, a zatim svaku krišku prerežite na 4 dijela. U velikoj tavi zagrijte 2 žlice ulja pa pržite krumpir 4-5 minuta vodeći računa da češće protresete tavu tako da površina krumpira poprimi zlatnosmeđu boju.
  2. Nakon toga dodajte nasitno nasjeckan luk kozjak, šunku i listove kupusa koje ste prethodno narezali na komadiće i oprali. Pospite čilijem, solju i paprom. Na kraju sve sastojke pržite još 5-6 minuta.
  3. Tavu premažite uljem, a zatim u nju razbijte jaja pa ih ispecite. Jelo rasporedite na tanjure, na svaki tanjur stavite po jedno pečeno jaje, a zatim jelo ukrasite vrućim umakom.

Preporučujemo