Najpopularniji zeleni začin u svakoj kuhinji

Svejedno je li “običan”, ravnih listića ili francuski, “kovrčavi”, peršin sadrži iznimno mnogo vitamina C, koji je prijeko potreban za očuvanje imunološkog sustava. Usto, sadrži i kalij, koji uklanja višak vode iz organizma, te kalcij, nužan za zdrave kosti.

Eterična ulja iz peršina pak ubrzavaju krvotok i izmjenu tvari, te štite od raka, posebice raka pluća, što je potvrđeno u istraživanjima.

Peršin je i dobar izvor folne kiseline. Folna kiselina je bitna za mnoge procese koji se odvijaju u našem organizmu, ali najpoznatija je po ulozi koju igra u zdravlju kardiovaskularnog sistema.

Sezona mu je od travnja do studenoga, a može se uzgajati u stanu u teglici. Isto tako može se pronaći skoro u svakoj trgovini tijekom cijele godine.

Čuvanje

Svježi se peršin može čuvati u hladnjaku, u perforiranoj plastičnoj vrećici, oko tri dana. Sušeni peršin valja čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

Uporaba

Vrlo je ukusan i aromatičan: nasitno nasjeckan daje notu svježine salatama, jelima od povrća, žitarica te juhama i varivima.