Sigurno imate svoju omiljenu vrstu sira, a uvijek se isplati isprobati nešto novo, primjerice uz vino kao aromatično predjelo...

NAJVAŽNIJI SAVJETI ZA ČUVANJE SIRA

Sir je najbolje čuvati u pretincu za povrće ili u gornjim dijelovima hladnjaka. Tvrdi ili sir za rezanje najbolje je zamotati u poseban papir s folijom.

Kriške sira i mekani sir čuvajte u originalnom pakiranju.

Parmezan zamotajte u masni papir, a sir s plemenitom plijesni u aluminijsku foliju s rupicama. Sir će kroz rupice dobivati zrak, ali se zahvaljujući foliji neće isušiti.

Sir je potrebno izvaditi iz hladnjaka 30 do 60 minuta prije konzumiranja.

Hrskave rolice s parmezanom

  • 200 g svježeg sira
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 200 g parmezana
  • pršut

priprema

  1. Svježi sir pomiješajte s 2 žlice vrhnja. Naribajte parmezan pa ga pospite po limu obloženim papirom za pečenje oblikujući pritom 16 krugova promjera 10 cm.
  2. Lim na 5 minuta stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva, tako da se parmezan rastopi. Izvadite lim iz pećnice pa na svaki od krugova stavite 1⁄2 ploške pršuta.
  3. Na pršut stavite malo svježeg sira, smotajte parmezan u rolice, koje zatim stavite na stranu da se ohlade.

Prženi camembert

  • 4 camemberta (po oko 125 g)
  • brašno
  • jaje
  • krušne mrvice
  • 200 ml ulja

priprema

  1. Camembert podijelite na komade, koje zatim redom uvaljajte u brašno, razmućeno jaje i na kraju u krušne mrvice.
  2. U tavi zagrijte ulje. Panirane komade sira pržite na zagrijanom ulju 2-3 minute sa svake strane. Sir možete ispržiti i u fritezi (oko 3 minute na 170 stupnjeva).
  3. Pržene komade sira stavite na papirnati ručnik da se ocijede.