Sočno, nježno i svestrano… piletina je uvijek pun pogodak! Pečeno u jednom komadu, u obliku odreska ili kao glavni sastojak složenca

Piletina je najčešća vrsta mesa peradi u svijetu. Ona se, kao i meso ostale peradi, brzo i lako priprema i servira te je  mnogima omiljen izvor proteina.

Piletina po svačijem ukusu

  • Pilići (ispod 750 g), stari oko 5 tjedana, imaju posebno nježno meso
  • Mlada piletina (od 800 g do 1200 g): sočno meso prikladno za pečenje
  • Poularde de Bresse: francuski specijalitet s pečatom kvalitete; piletina je uzgajana na slobodnom prostoru i uz posebnu prehranu
  • Kopun: mladi pijetao (do 3 kg), vrlo mesnat, idealan za pečenje
  • Kokoš: meso snažna okusa, za juhe, variva i temeljce

Za znalce i sladokusce: iznutrice

Osim mekanog mesa i hrskave kožice, piletina ima još mnogo prednosti. Iznutrice kao što su srce, želudac ili jetra (po mogućnosti iz biološkog uzgoja) sladokuscima predstavljaju poseban užitak.

Želudac se prije svega oguli, jetrima i srcu se odstrane žile i masnoća, a zatim se iznutrice kratko poprže na maslacu. Upotrebljavaju se i za nadjeve, juhe, variva ili temeljce.

Odresci s medom, limunom i estragonom

  • 4 odreska od pilećih prsa (od oko 175 g)
  • 2 žlice ulja
  • sol, papar
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 ljutika
  • ½ neprskanog limuna
  • 4 grančice estragona (ili peršina)
  • 4 žlice meda

priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Meso operite, obrišite i na vrućem ulju dobro ispecite sa svih strana. Posolite i popaprite. Prebacite u duboku posudu za pečenje.
  2. Češnjak i ljutiku ogulite i nasitno nasjeckajte. Limun operite vrućom vodom, naribajte mu koricu i iscijedite sok.
  3. Estragon operite, protresite, natrgajte mu listiće, 1 žlicu ostavite sa strane, a ostatak nasitno nasjeckajte. Pomiješajte s medom, koricom i sokom od limuna, ljutikom i češnjakom.
  4. Premažite meso marinadom s medom te pecite oko 20 minuta, uz povremeno premazivanje marinadom. Nasjeckajte preostali estragon i pospite po odrescima. Poslužite s rižom ili kroketima od krumpira.