Male, zelene i hranjive: sjemenke pistacija su i više od ukusnih grickalica
Prema legendi, ovo koštuničavo voće (podrijetlom iz Irana i Afganistana) ima čak tisućugodišnju tradiciju luksuznog zalogaja.
U njihovu su okusu mogli uživati samo pripadnici vladajućih klasa. Nasreću, ti su dani prošlost iako su pistacije i danas poprilično skupe.
Za prepoznavanje kvalitete vrijedi ovo: što zelenije, to bolje!
Pistacije se mogu nabaviti u ljusci ili oljuštene, posoljene ili neslane, ali i mljevene, u obliku maslaca.
Bitno je da se čuvaju na hladnome, suhome i prozračnome mjestu; u takvim uvjetima mogu zadržati kvalitetu do četiri tjedna.
Ako sjemenke nećete upotrijebiti u kratkome roku, popržite ih. No imajte na umu da su zbog visokog udjela masnoće lako kvarljive.
Jedu se kao grickalice, dodaju se Mozart kuglama, baklavama i ostalim desertima, ali i slanim jelima radi posebne arome i intenzivne boje.
Lijepo se slažu i s purećim roladama, goveđim odrescima, pastrvom, kus-kusom, kozjim sirom…
Napravite slasnu kremu od pistacija. Ona vam može biti baza za kremaste deserte ili pravi slatki užitak sama za sebe…