Male, zelene i hranjive: sjemenke pistacija su i više od ukusnih grickalica

Kraljevske zelene sjemenke

Prema legendi, ovo koštuničavo voće (podrijetlom iz Irana i Afganistana) ima čak tisućugodišnju tradiciju luksuznog zalogaja.

U njihovu su okusu mogli uživati samo pripadnici vladajućih klasa. Nasreću, ti su dani prošlost iako su pistacije i danas poprilično skupe.

Za prepoznavanje kvalitete vrijedi ovo: što zelenije, to bolje!

Kupnja, skladištenje, savjeti

Pistacije se mogu nabaviti u ljusci ili oljuštene, posoljene ili neslane, ali i mljevene, u obliku maslaca.

Bitno je da se čuvaju na hladnome, suhome i prozračnome mjestu; u takvim uvjetima mogu zadržati kvalitetu do četiri tjedna.

Ako sjemenke nećete upotrijebiti u kratkome roku, popržite ih. No imajte na umu da su zbog visokog udjela masnoće lako kvarljive.

Mogućnosti upotrebe

Jedu se kao grickalice, dodaju se Mozart kuglama, baklavama i ostalim desertima, ali i slanim jelima radi posebne arome i intenzivne boje.

Lijepo se slažu i s purećim roladama, goveđim odrescima, pastrvom, kus-kusom, kozjim sirom…

Napravite slasnu kremu od pistacija. Ona vam može biti baza za kremaste deserte ili pravi slatki užitak sama za sebe…

Krema od pistacija

  • 250 ml mlijeka
  • 100g mljevenih pistaciaja
  • ½ mahune vanilije
  • 50 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 3 listića želatine
  • 100 g slatkog vrhnja

priprema

  1. Zagrijte mlijeko, mljevene pistacije i jezgru iz ½ mahune vanilije. Nad parom kremasto stucite šećer s 2 žumanca pa ulijte mlijeko.
  2. Ocijedite namočenu želatinu pa ih umiješajte u kremu i ostavite da se ohladi. Stucite šlag od slatkog vrhnja pa ga pažljivo umiješajte i ohladite u hladnjaku.
  3. Poslužite samo ili kao dio deserta s kremama.

Preporučujemo