Zelenkasti orašasti plodovi nisu samo ukusna i zdrava grickalica, nego i idealan sastojak za slatka i slana jela. Inspirirajte se jednostavnim receptima kojima ćete oduševiti svoje ukućane i goste

Omiljeni orašasti snack, pistacije, uvelike se još od davnina koristi u kuhinji, kako slatkim tako i slanim jelima. Nemoguće je posjetiti Tursku a ne kušati sladoled ili baklavu s pistacijama.

Ako još niste probali slana jela od njega, vrijeme je da to i učinite. I to – spravljajući ih sami. Nudimo vam jednostavan recept kojim ćete sve oduševiti…

Šarena salata s pistacijama

  • 100 g crvene riže
  • 4 do 6 malih mrkava
  • ½ glavice brokule
  • ¼ glavice cvjetače
  • 1 avokado
  • 1 crvena paprika
  • 100 g slanutka (kuhanog i ocijeđenog)
  • 8-10 koktel rajčica
  • 1 mladi luk
  • pistacije
  • 50 g oguljenih pistacija
  • 3 do 4 žlice maslinova ulja
  • ½ avokada
  • 1 žlica jabučnog octa
  • sol, papar, šećer

Priprema

  1. Operite i očistite mrkvu, a zatim je narežite ukoso u tanke ploške, pošpricajte uljem i pecite u pećnici oko 10 min na temperaturi od 180°C.
  2. U međuvremenu skuhajte crvenu rižu, a cvjetaču i brokolu operite, razdvojite u cvjetove i kratko blanširajte. Prelijte zatim hladnom vodom i ostavite da se ocijedi. Ostatak povrća operite i narežite na veličinu zalogaja.
  3. Pripremite dressing tako da pomiješate sve sastojke i štapnim mikserom ih pretvorite u kašu. Dodajte papar, sol i malo šećera te sve izmiješajte.
  4. Na kraju dodajte ulja po želji. Prelijte dressing preko salate koju ste raspodijelili u dvije zdjelice.

Izvor: Sretna.story.hr