Vrsta slatkovodne ribe ima doista puno, a još je više načina na koje se ona može pripremiti. Odabir kod takvog obilja ponekad nije lak, no bez obzira na to za koju se varijantu odlučili, možete biti sigurni da će konačni rezultat biti izvanrednog okusa.

Riba bi u svakom slučaju trebala biti sastavni dio svakog zdravog jelovnika. Ponuda slatkovodne ribe doista je velika!

Čak i kada bi nam izbor bio sveden na dobrog starog šarana, teško da bismo ga se ikada zasitili.

Prije nego što bismo iscrpili sve mogućnosti pripreme, sigurno bismo, naime, već odavno zaboravili kakav je bio okus prvog jela pa bismo mogli iznova započeti s isprobavanjem.

Pa ipak, zašto se zadržati samo na šaranu? U slatkim vodama živi cijeli niz drugih vrsta riba. Koje su od njih najpoznatije?

Ribe srodne lososu

Prepoznat ćemo ih po takozvanoj masnoj peraji smještenoj otprilike na sredini između leđne i repne peraje.

Od riba srodnica lososa najrasprostranjenija je potočna pastrva, koja ima iznimno nježno, ukusno i nemasno meso. Boja mesa varira ovisno o tome čime se pastrva hranila pa ono može biti bijelo, žućkasto ili ružičasto.

Pastrve se mogu pripremati na najrazličitije načine, a to vrijedi i za ostale ribe srodne lososu kao što su potočna zlatovčica, mladica i lipljen.

Ostali poznanici

Smuđ ima hrapave male ljuske i dvije leđne peraje, od kojih prednja ima oštre bodlje. Meso mu je nemasno i ukusno, a ujedno smuđ ima i malo kostiju.

Smuđu nalikuje grgeč, koji je manji. Meso grgeča je bijelo, ukusno i bez kostiju, a ponajprije je prikladno za pečenje.

Som ima ukusno i masno meso bez kostiju. Kod primjeraka težih od 10 kg postoje veće količine masnoće pa je takvim somovima prije pripreme preporučljivo oguliti kožu.

Od soma se može pripremiti juha, a može ga se i peći u vlastitoj masnoći.

Rezanje ribe

Male ribe se ne režu na komade, nego im se samo odstrane iznutrice, ostružu ljuske i oguli koža. Kod nekih je vrsta riba dobro izvaditi i središnju kost i ribu prerezati napola.

Velike ribe se režu po dužini i poprečno, pri čemu se najčešće ujedno i vadi središnja kost.

Za pečenje se riba može i samo narezati na poprečne kriške, a da je prethodno ne prerežete napola.