Ovim načinom kuhanja meso i riba ostaju sočni, povrće i voće zadržava više hranjivih tvari, jaja su meko skuhana... Poširati se može gotovo sve, samo morate znati kako

Poširanje je jednostavna i vrlo nježna metoda pripreme jela. Pripremljene namirnice se uranjaju u tekućinu te se na niskoj temperaturi ravnomjerno ‘kuhaju’.

Tim načinom kuhanja meso i riba ostaju sočni, povrće i voće zadržava više hranjivih tvari, jaja se kuhaju u meko… Poširati se zaista može gotovo sve.

Idealna temperatura

Najvažnije kod ove metode jest da temperatura tekućine ne prelazi 75-90 stupnjeva, tj. da uvijek bude tik ispod temperature vrenja. Nikako ne smije ključati.

Za slano poširanje najbolje je koristiti odgovarajući temeljac s povrćem i začinima.

Voće se može poširati u vinu. Kruške, primjerice u zaslađenom crnom vinu poprimaju prekrasnu crvenu boju i aromu.

Moguće je u zaslađenoj vodi poširati i voće koje još nije do kraja sazrelo.

Svakako je važno da posuda bude taman toliko velika da se namirnica može uroniti i da je tekućina prekriva.

Nakon poširanja u ‘malo’ tekućine dobivaju se snažni temeljci od kojih je moguće raditi fine umake.

Vrijeme kuhanja

Meso, veće ili deblje komade, posebice ako su s kostima kao što su vratina ili rebrica, potrebno je poširati više sati kako bi postali mekani poput maslaca, dok će riba biti gotova brže, za 10-15 min.

Vruće ili hladno

Za ravnomjerno kuhanje većeg komada mesa ili cijele ribe najbolje je početi s kuhanjem u hladnoj vodi. Tanko narezane odreske, male ribe i filete odmah stavite u vruću tekućinu.