Odlična je sirova (ali i kuhana) na salatu, u juhama i jelima sa svježim sirom i krumpirom. Potiče izmjenu tvari u organizmu, a svaki je listić odličan lijek protiv proljetnog umora

Ova mala riznica vitamina sadrži veće količine željeza od špinata i više vitamina C od limuna i naranče.

Njezina ljekovitost je neupitna, a između ostaloga odlična je za ublažavanje groznice, pomaže kod umora i malaksalosti, čisti krv i pluća, povoljno djeluje kod dijabetesa, smiruje želučane i crijevne tegobe i još mnogo toga.

Pravo je vrijeme da ovu ukusnu i dragocjenu biljku uvrstite na svoj jelovnik.

Donosimo vam recept za fantastičnu zelenu juhu…

Potočarka na juhu

  • 2 ljutike
  • 100 g tikvica
  • 1 krumpir
  • 100 g potočarke
  • 2 žlice maslaca
  • 500 ml temeljca
  • 6 žlica vrhnja
  • naribana korica pola limuna
  • sol,papar
  • prstohvat muškatnog oraščića

priprema

  1. Oljuštite ljutike i nasjeckajte ih. Operite tikvice. Ogulite, operite i usitnite krumpir. Natrgajte listiće od potočarke, operite ih i prosušite. Zatim ih grubo nasjeckajte.
  2. Ugrijte 2 žlice maslaca, propirjajte ljutiku, dodajte krumpir i tikvice te ulijte temeljac. Kuhajte oko 15 minuta, dodajte potočarku i kuhajte još 5 minuta.
  3. Umiješajte vrhnje i zgnječite sastojke u juhi. Začinite je naribanom korom polovice limuna, solju, paprom i prstohvatom muškatnog oraščića.
  4. Po želji dodajte još vrhnja i maslinova ulja.

Preporučujemo