Marelice su fine, sočne predstavnice ljeta. Svježe voćke bogate su beta-karotenom, vitaminima A i C te vlaknima

Od svježih marelica možete pripremiti ukusne džemove,  marmelade, kompote, sokove ili rakiju.

Džemovi i marmelade od marelica svojom kvalitetom i profinjenom aromom dodaju se uglavnom u vrhunske slastice, obično u kombinaciji s čokoladom, kao što je npr. Sacher torta.

Zanima vas kako pripremiti fini pekmez od marelica?

To zapravo i nije tako teško, sve što trebate jesu pravi sastojci, lijepe i zdrave marelice te malo truda i vremena. Ako ste spretni, sve je gotovo za oko sat vremena.

Džem od marelica

  • 3 kg marelica
  • 2,5 kg šećera
  • 3-4 štapića vanilije
  • sok od 1 limuna

Priprema

  1. Stavite polovice marelica u lonac. Stavite šećer ravnomjerno po plodovima. Nasjeckajte štapiće vanilije i dodajte ih u smjesu zajedno sa sokom od limuna.
  2. Promiješajte i ostavite tijekom noći. Kuhajte marelice, a kada smjesa prokuha, pirjajte 4 do 5 minuta i promiješajte s vremena na vrijeme.
  3. Kada plodovi omekšaju, uzmite malo voća i soka pa stavite na tanjur u hladnjak na nekoliko minuta.
  4. Izvadite tanjur iz hladnjaka i lagano gurnite sirup vrškom prsta: ako se nabora, džem je kuhan. Ulijte džem u staklenke i zatvorite ih.

Preporučujemo