Kako bismo za vrijeme obroka uživali svim osjetilima, važno je lijepo postaviti stol. Uz pomoć naših ilustriranih savjeta lako ćete uredit stol za svečane prilike ali i za svakodnevne obroke.

Neka se vaši prijatelji i članovi obitelji osjećaju kao da su u najfinijem restoranu. Potrebno je samo malo volje i vremena kako biste postavili stol na kojem bi vam i vrhunski ugostitelji pozavidjeli.

Svakodnevno postavljanje stola

Tanjur postavite na sredinu. S lijeve strane tanjura stavite vilicu, a žlica i nož su na desnoj strani, pazite da oštrica noža bude okrenuta prema tanjuru. Pribor prati redosljed jedenja obroka.

Čašu/e postavite na gornju desnu stranu.

Salvetu stavite ispod vilica, iako možete dati mašti na volju te salvetu, odnosno ubrus, staviti na tanjur ili je presavinite u željeni oblik.

Postavljanje stola za svečanu večeru

Svečano postavljanje

Kao i kod svakodnevnog postavljanja stola, pribor prati redosljed jedenja obroka. Koristi se s vanjske strane i kreće se prema tanjuru tijekom obroka.

Tanjure postavite na sredinu s najmanjim tanjurom složenim na vrhu. Ovaj način omogućava da se svaki korišteni tanjur ukloni, a ostaju vam čisti.

Tanjur za kruh postavite na vrh lijevo s nožem za maslac ili vilicom koja stoji na njemu.

Vilice postavite po veličini na lijevu stranu. Najmanja dolazi s vanjske strane i služi za salatu a iza nje je vilica za glavno jelo.

Nož treba postaviti na desnu stranu sa žlicama. Prvo s vanjske strane dolazi žlica za juhu, a potom žlica za glavno jelo.

Desertnu žlicu i vilicu postavite na vrh iznad tanjura.

Čaše za crveno ili bijelo vino (ili oboje) i vodu postavite na gornju desnu stranu. Ako želite, možete odmah ukloniti ono što gosti ne koriste kako bi na stolu bilo više prostora.

Ispravno postavljanje ubrusa je na tanjuru. Uz malo mašte napravite labuda ili osmislite druge kreativne oblike.

DORUČAK ZA GOSTE

S desne strane tanjura prvo postavite vilicu, potom veliku žlicu i žličicu za kavu. S lijeve strane se stavlja samo nož.

Šalicu za kavu ili čaj postavite s gornje desne strane tanjura, a lijevo od nje čašu za vodu ili sok. Posudice za sol i papar trebale bi biti s lijeve strane tanjura.