Gotovi smrznuti proizvodi prolaze strogu kontrolu kvalitete pa su često sigurnija varijanta i od nekih svježih proizvoda!

Donosimo vam savjete i objašnjenja kako pravilno pohraniti namirnice kako bi što dulje zadržali njihovu svježinu.

Meso

Svježe meso dobro očistite i uklonite sve masne dijelove, zatim ga narežite na komade, stavite u vrećice za zamrzavanje te pritisnite da iz njih istisnete zrak.
Trajanje: 8-12 mjeseci

Perad i divljač

Očistite perje i izvadite iznutrice te operite meso, a zatim dobro osušite izvana i iznutra. Stavite u vrećicu cijelu životinju ili razrezanu na manje komade.
Trajanje: 8-10 mjeseci

Riba i mekušci

Ribi prvo odstružite ljusku, očistite iznutrice i operite je pa posušite te stavite u vrećicu. Rakovi, muzgavci i škampi mogu se zamrzavati sirovi: dobro ih operite u slanoj vodi, osušite pa zatvorite u vrećice.

Možete ih zamrznuti i skuhane: prvo ih operite i kuhajte nekoliko minuta u vreloj vodi, a zatim osušite i spremite u vrećice.
Trajanje: 2-3 mjeseca

Povrće

Zamrzavajte samo povrće koje dolazi ravno iz vrta, a ne iz hladnjača. Povrće za začinjanje jela oprerite, nasjeckajte nasitno i spremite u vrećice.

Ono koje se koristi kao baza za pripremu jela (špinat, mahune, grah i sl.) očistite, operite, nekoliko minuta kuhajte u vreloj vodi, osušite pa razdijelite u vrećice. Tikvice, mrkvu i celer za pripremu juha i variva operite, narežite na ploške i osušite.
Trajanje: 10 mjeseci

Voće

Može se zamrzavati na više načina. Sitno bobičasto voće dobro očistite, složite na plastični poslužavnik jednu bobu do druge, stavite u zamrzivač, pa kad se zamrznu, spremite ih u vrećice.

Zamrzavanje sa šećerom bolje je za krupnije voće: očistite voće, narežite i uvaljajte u šećer, zatim složite u kutiju i svaki red ponovo pošećerite te pazite da ne napunite kutiju više od 2-3 cm ispod ruba.
Trajanje: 12 mjeseci

Kuhana jela

Razdijelite jelo na manje porcije i stavite ih u aluminijske posudice u kojima ih poslije možete podgrijati u pećnici.
Trajanje: 3 mjeseca