Povrće, voće, orašasti plodovi, riba i čokolada – mmm, ukusno! Osim toga, bore u borbi s njima nemaju (gotovo) nikakve šanse

Osobe koje izgledaju mlađe doista i žive dulje, dokazuju brojna istraživanja, pa ne čudi stoga što je mladolikost postala imperativ modernog načina života.

Iako je ‘službeni’ stav da starenje počinje između 30. i 40. godine, a do 50. su simptomi već poprilično vidljivi, način života uvelike može promijeniti starosnu percepciju.

Još je otac medicine Hipokrat rekao da su rad, hrana, piće, san i ljubav najbolja kombinacija za sve koji žele biti zdravi i doživjeti duboku starost. Koju hranu jesti da biste sačuvali mladolikost?

Crvene i žute namirnice

Jedete li često voće i povrće bogato karotenom, poput mrkve, rajčice ili marelice, to će dobro utjecati na vaš ten, a karotenoidi iz tih namirnica štite od sunčanih opeklina, staračkih mrlja i bora.

Bobice i tamna čokolada

Jedete li voće i povrće, istovremeno u tijelo unosite čitav niz zaštitnih tvari koje pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Borovnice, maline, brusnice i nar izvrstan su izbor za mladolikost.

Jako visoke vrijednosti zaštitnih tvari za organizam imaju i tamna čokolada, origano, kurkuma, bosiljak, kadulja i đumbir.

Mediteranska prehrana

Masline, biljna ulja, riba, orašasti plodovi, mahunarke, voće, povrće i salate – namirnice koje se jedu na Mediteranu – doista mogu pomladiti kožu.

Starenje prije svega zaustavljaju jednostavne i višestruko nezasićene masne kiseline u biljnim uljima, orašastim plodovima, ribi i sastojcima sadržanima u voću i povrću.

Voda i zeleni čaj

Želite li biti lijepi, morate piti, i to vodu – to će vas pomladiti za 7,5 godina. Voda potiče metabolizam i pridonosi zaglađivanju bora.

U Aziji se zeleni čaj smatra tajnim oružjem za ljepotu. Polifenoli koje sadrži pružaju zaštitu koži tako što neutraliziraju slobodne radikale koji kožu čine starijom.

Voće

Hrana koja izaziva alkalno (lužnato) stanje u tijelu upravo je ona koju bismo najviše trebali jesti, jer sprječava gubitak kalcija iz tijela, što je najvažnije za zdravlje kostiju i zglobova, a to je preduvjet mladolikosti.

Voće je namirnica koja izaziva u našem tijelu lužnato stanje. Prije svega se to odnosi na lubenice (pojedite čak i koštice, jer su i one korisne protiv preranog starenja zbog selena, cinka i vitamina E).

Osim lubenice, voće koje izaziva alkalnu reakciju je banana, avokado, ananas, grejp i kruška.