Povrće, voće, orašasti plodovi, riba i čokolada – mmm, ukusno! Osim toga, u borbi s njima bore nemaju (gotovo) nikakve šanse

Osobe koje izgledaju mlađe doista i žive dulje, dokazuju brojna istraživanja, pa stoga ne čudi što je mladolikost postala imperativ modernog načina života.

Bez obzira na to koja sve postignuća ostvarili u životu, malo je onih koji su potpuno imuni na teret godina. U podsvjesti kao da sve glasnije čuju ‘tik-tak’, ‘tik-tak’… No starenje se ne javlja kod svih u isto vrijeme.

Iako je ‘službeni’ stav da starenje počinje između 30. i 40. godine, a do 50. su znakovi već poprilično vidljivi, način života uvelike može promijeniti percepciju starosti.

Smanjena pokretljivost, koža koja više nije glatka i sjajna kao prije, proširene kapilare i vene, bore oko usana i očiju, ‘sporiji’ mozak…, sve su to primjetni znakovi starenja.

Još je otac medicine, Hipokrat rekao da je rad, hrana, piće, san i ljubav najbolja kombinacija za sve one koji žele biti zdravi i doživjeti duboku starost.

U ovoj temi objasnit ćemo kako nas hrana može održati mladima.

Crvene, žute i zelene namirnice

Jedete li često voće i povrće bogato karotenom, poput mrkve, rajčice ili marelice, s vremenom ćete vaša put poprimiti zlaćani ton, što je muškarcima iznimno privlačno – tako govore rezultati jedne studije provedene na Sveučilištu u Nottinghamu.

Osim toga, karotenoidi nas iznutra štite od sunčanih opeklina, staračkih mrlja i bora.
Dobro je znati i to da povrće sa zelenim listovima,poput špinata, sadrži obilje crvenih i žutih biljnih pigmenata.

Zbog ove ćete hrane izgledati starije!

  • Zasićene masne kiseline povećavaju vrijednosti masnoća u krvi, ukupnog i LDL kolesterola.
  • Pržena hrana loša je za srce, osim ako se pritom upotrebljava maslinovo ili suncokretovo ulje.
  • Gazirana pića povećavaju razinu šećera u krvi, a sadrže i fosfate koji mogu negativno utjecati na gustoću kostiju.
  • Masne slastice su fatalne: kako bi razgradilo šećer, tijelo proizvodi inzulin, čime se istodobno onemogućava razgradnja masnoća!

Voće

Najviše bismo trebali jesti hranu koja izaziva alkalno (lužnato) stanje u organizmu jer sprečava gubitak kalcija iz tijela. To je najvažnije za zdravlje kostiju i zglobova te je preduvjet za mladolikost.

Voće spada među namirnice koje u našem tijelu izazivaju lužnato stanje.

To se prije svega odnosi na lubenicu (koju, iako spada u povrće, mnogi smatraju voćem) – njezin je sok pravi eliksir mladosti.

Kad ljeti budete jeli ukusnu i osvježavajuću lubenicu, nemojte bacati njezine koštice. Budući da su bogate selenom, cinkom i vitaminom E, i one su vrlo korisne protiv preranog starenja.

Osim lubenice, alkalnu reakciju izazivaju banana, avokado, ananas, grejp i kruška.

Bobice i tamna čokolada

Jedete li voće i povrće, u organizam unosite mnoštvo zaštitnih tvari koje pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

Borovnice, maline, brusnice i nar izvrstan su izbor za mladolikost. Jako visoke vrijednosti zaštitnih tvari za organizam imaju i tamna čokolada, origano, kurkuma, bosiljak, kadulja i đumbir.

Zaštita od sunca

Znamo da je sunce jedan od najopasnijih neprijatelja mladolikosti. Zbog štetnih UV zraka ubrzano starimo, no hrana i tu može odigrati važnu ulogu.

Naravno, to ne znači da možete pojesti određenu namirnicu i bez zaštite provesti cijeli dan na suncu. Hrana poput paprike, rajčice, lubenice, zelenog čaja, čak i kakaa, može zaštititi kožu iznutra.

Paprika (crvena, zelena i žuta) sadrži prirodne pigmente karotenoide koji imaju antioksidativna svojstva te su dobar izvor vitamina A, koji je dobar za kožu.

Rajčice pak zahvaljujući likopenu koji sadrže,a  koji im daje karakterističnu crvenu boju, također su snažan antioksidans.

Isto vrijedi i za lubenicu koja izvanredno hidratizira kožu, dok kakao zahvaljujući flavonoidima također štiti kožu od štetnih vanjskih utjecaja.

Mediteranska prehrana

Da masline, biljna ulja, riba, orašasti plodovi, mahunarke, voće, povrće i salate koje se jedu na Mediteranu doista našu kožu čine nježnijom, pokazuju rezultati studije australskog Sveučilišta Monash.

Starenje prije svega zaustavljaju jednostavne i višestruko nezasićene masne kiseline u biljnim uljima, orašastim plodovima, ribi i sastojcima što ih sadrži voće i povrće.

Voda i zeleni čaj

Želite li biti lijepi, morate piti, i to vodu – to će vas, tvrdi znanstvenik dr. Michael Boschmann, pomladiti za 7,5 godina.

Voda potiče metabolizam i pridonosi zaglađivanju bora. U Aziji se zeleni čaj smatra tajnim oružjem za ljepotu. Polifenoli koje sadrži pružaju zaštitu koži tako što neutraliziraju slobodne radikale, koji kožu čine starijom.